Everzwijnen bedreigen vogels in natuurgebied in Neerpelt

In natuurgebied Hageven in Neerpelt zijn er everzwijnen gespot die de vogels daar kunnen bedreigen. De roerdomp bijvoorbeeld heeft zijn broedplaats tussen het hoge riet in het Limburgse natuurgebied. Maar everzwijnen jagen de vogels weg. Natuurpunt wil nu maatregelen nemen omdat Europa ons verplicht om de roerdomp te beschermen.

"Everzwijnen zijn slimme dieren en als ze bejaagd worden, zoeken ze rustige plekken zoals de rietvelden", zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt. "Die leggen wij aan om de moerasvogels, zoals de roerdomp, een rustige broedplaats te geven. Maar als de everzwijnen daar naartoe trekken, dan valt het nest naar beneden en dan is dat verloren."

Natuurpunt is voorstander om preventieve maatregelen te nemen. "Wij zijn nu middelen aan het zoeken om de kwetsbare rietvelden af te schermen met draad zodat de everzwijnen daar niet meer op geraken", gaat Jos Ramaekers verder. "We kunnen daar nog geen termijn op plakken, maar we doen ons best om de vogels te beschermen."

Meest gelezen