BBC geeft toe: "Boomhut uit "Human planet" werd gebouwd op vraag van documentairemakers"

De Britse openbare omroep BBC geeft toe dat het jaren iets in scène heeft gezet voor de documentairereeks "Human planet": een boomhut op grote hoogte laten bouwen om er een inheemse stam in te laten wonen, terwijl het volk helemaal die gewoonte niet heeft.

In een aflevering van de prestigieuze achtdelige reeks "Human planet" werd een beeld geschetst van de Korowai, een volk uit Papoea, het Indonesische deel van het eiland Nieuw-Guinea.

In de aflevering over dit bewuste volk kregen kijkers te zien hoe de inheemse bewoners op 30 meter hoogte een boomhut bouwden, zogezegd om in te wonen.

Maar zeven jaar nadat de documentaire op antenne is gegaan, is aan het licht gekomen dat die hut speciaal werd gebouwd op vraag van de documentairemakers en dat het nooit de bedoeling was op die hoogte te gaan wonen.

Nieuwe reportage

De enscenering kwam aan het licht toen schrijver/avonturier Will Millard onlangs voor de BBC op reportage ging bij de Korowai, om er een vervolg te draaien van de reeks "My year with the tribe".

Millard kreeg bij zijn recente bezoek aan het volk te horen dat zij helemaal niet op grote hoogte wonen en ze de boomhut destijds hebben gebouwd op verzoek van de reportagemakers. In de nieuwe reportage zegt Will Millard aan de kijkers: "Dit is niet waar zij leven, dit is helemaal artificieel."

De Korowai leven weliswaar in boomhuizen, maar veel dichter bij de grond. Ze bouwen wel boomhutten hoger in de bomen, maar dat is om er rituelen in uit te voeren, of als ontmoetingsplek voor de tieners van het volk.

Niet de eerste uitschuiver

De zaak doet denken aan een andere beruchte uitschuiver van de BBC, ook uit 2011. In de serie "Frozen planet", over het leven op de Noordpool, was te zien hoe de bekende David Attenborough en zijn ploeg de geboorte van ijsbeertjes meemaakten. Maar in realiteit waren de opnames gemaakt in een dierenpark in Nederland.

De BBC heeft de nieuwe misleiding nu toegegeven en benadrukt dat "de verplichte opleiding op het vlak van redactionele richtlijnen, standaarden en waarden voor alle medewerkers aangescherpt is".

Voor de geïnteresseerden: de documentaire "My year with the tribe" wordt op 15 april uitgezonden op BBC Two.

Meest gelezen