AFP or licensors

Fietsster die middelvinger opstak naar Trump stapt naar de rechter om ontslag: “Dit is on-Amerikaans”

De fietsster die haar job verloor omdat ze haar middelvinger had opgestoken naar president Trump, sleept haar ex-werkgever nu voor de rechter. Ze vindt dat ze onrechtmatig werd gedwongen om ontslag te nemen.

Een foto van de Amerikaanse Juli Briskman ging vorig jaar de wereld rond. Op de opvallende foto was te zien hoe de 50-jarige marketeer al fietsend haar vinger opstak naar de auto van president Donald Trump, toen die haar voorbijreed.

De foto ging viraal op sociale media en Briskman stelde de bewuste foto ook in als haar profielfoto op Facebook en Twitter. Dat laatste kostte haar uiteindelijk ook haar baan. Briskman was namelijk in dienst bij Akima, een bedrijf dat regelmatig werkt voor de Amerikaanse overheid.

Akima dwong Briskman om ontslag te nemen, omdat haar gebruik van de foto op Facebook en Twitter zou indruisen tegen de regels voor werknemers omtrent sociale media.

On-Amerikaans

De rechtszaak tegen het ontslag wordt mede aangespannen door het advocatenkantoor Geller en drukkingsgroep Protect Democracy. Zij zijn van mening dat Akima de arbeidswetgeving van de staat Virginia heeft overtreden door Briskman de laan uit te sturen, uit vrees voor represailles van de overheid.

Briskman zelf zegt dat ze naar de rechter stapt “omdat ik geloof dat Amerikanen niet gedwongen mogen worden om te kiezen tussen hun principes en hun loonbriefjes. Voor een bedrijf werken dat zaken doet met de overheid zou je net kansen moeten geven in plaats van je te beknotten als je in je vrije tijd kritiek geeft op de overheid. Ik had nooit gedacht dat mijn éénvingerig gebaar naar de presidentiële colonne me mijn job zou kosten (...) Dit is on-Amerikaans”, besluit de vrouw strijdvaardig.

Meest gelezen