Videospeler inladen...

Filipijnse president sluit toeristisch eiland: “Boracay is een beerput”

Het Filipijnse eiland Boracay wordt zes maanden lang afgesloten voor toeristen. President Duterte neemt die drastische maatregel om de toeristische trekpleister op te kuisen. Met zijn witte stranden was het eiland ooit een idyllische vakantiebestemming. Vorig jaar trok het nog zo’n 2 miljoen toeristen. Maar die dreigen af te haken omdat het eiland enorm vervuild wordt door bedrijven die er hun afvalwater zomaar in zee lozen.

Met de sluiting voegt president Duterte -alweer- de daad bij het woord. Twee maanden geleden had hij er namelijk al mee gedreigd om de hele toeristische sector op Boracay een half jaar op te schorten.

“Ik zal Boracay sluiten, want het is een beerput. Als je er in het water gaat, stinkt het naar stront”, klaagde de president op zijn eigen plastisch manier. De grote schuldigen zijn volgens hem de hotels, restaurants en andere toeristische bedrijven die volgens de president niet op de riolering zijn aangesloten en hun afvalwater zomaar, ongezuiverd in zee lozen.

Uit vrees dat de miljoenen toeristen zullen afhaken, kondigde Duterte draconische maatregelen aan: “Ik heb de minister van Leefmilieu gezegd dat hij zes maanden de tijd krijgt om het godverdomse ding op te kuisen.” Hij waarschuwde ook de bedrijven: “Ofwel kuis je het op, ofwel zal ik het toerisme voorgoed sluiten.”

Financiële hulp

En nu is het zover: een woordvoerder van de president heeft aangekondigd dat vanaf 26 april de hele toeristische sector op Boracay 6 maanden lang dicht moet. Dat wordt een forse aderlating voor de naar schatting 500 bedrijven die zo’n 17.000 werknemers tewerkstellen in het toerisme op het eiland.

De toeristische sector draait jaarlijks bijna een miljard euro omzet op het eiland. De Filipijnse overheid heeft beloofd dat ze financiële hulp zullen krijgen in de periode dat ze gedwongen moeten sluiten. Het is echter nog niet duidelijk hoe de sluiting precies zal verlopen. Eerder had het ministerie van Economische Zaken gesuggereerd om de sluiting gefaseerd te laten verlopen omdat een grote, gelijktijdige sluiting een drama zou zijn.

Videospeler inladen...

Meest gelezen