Hamme blijft inzetten op sociale woningen

Meer dan 12 procent van de woningen in Hamme zijn sociale woningen. Dat is dus meer dan de 9 procent die Vlaanderen vraagt. "Als we het aanbod wat meer afstemmen op de vraag, kunnen we met sociale woningen ook de economie aanzwengelen" zo luidt het in Hamme.

Sommige steden en gemeenten zeggen dat de druk te hoog ligt als er veel sociale woningen staan. Want die trekken inwoners aan die het minder breed hebben: mensen met een lager inkomen, die dus minder kopen en minder belastingen betalen. In Hamme blijven de gemeente en de sociale huisvestingsmaatschappij De Zonnige Woonst toch inzetten op sociale woningen, ook al is al ruim 12% van de woningen een sociale woning.

"Alleen moeten we de klemtoon wat verleggen", zo zeggen ze. "Er zijn meer kleine gezinnen en alleenstaanden, dus sociale woningen met 2 à 3 slaapkamers en een tuin zijn niet meer echt nodig."

"Een mix is noodzakelijk"

Dat zegt de directeur van de sociale huisvestingsmaatschappij De Zonnige Woonst, Guy Van Gucht. Momenteel staan er 17 sociale koopwoningen in de steigers in het centrum van de gemeente. Er zijn ook enkele bouwvergunningen afgeleverd om grotere woningen af te breken en te vervangen door meer en kleinere woningen. Dat is nodig omdat er meer kleine gezinnen en alleenstaanden zijn. En Hamme kampt ook nog met een wachtlijst van 500 mensen. Die kunnen ook op de privémarkt een woning proberen te vinden, of er één huren via een sociaal verhuurkantoor.

Maar gemeente en huisvestingsmaatschappij willen sociale woningen blijven bouwen en renoveren. Zo kan op het oude fabrieksterrein van Tasibel een mix komen van gewone en sociale woningen, ook aangepaste woningen voor mensen met een beperking en oudere inwoners die zorg nodig hebben. Er kan dan ook gedacht worden aan jonge gezinnen die in de buurt kinderopvang nodig hebben. 

Hamme De Zonnige Woonst

Het zijn vooral eigen inwoners die op zoek zijn naar een sociale woning, zeggen ze in Hamme. Het groot aantal sociale woningen heeft niet meteen een aanzuigeffect in omliggende gemeenten.  "En het is goed dat mensen een kwalitatief goede en energiezuinige woning kunnen vinden die ze kunnen betalen, want dat levert op langere termijn ook iets op"

"Hamme heeft daardoor meer inkomsten"

Dat zegt burgemeester Herman Vijt. "Want als mensen een energiezuinige woning kunnen huren voor een goede prijs, dan hebben ze weer wat meer geld over voor iets anders, en gaan ze wat meer uitgeven. Door onze samenwerking met de sociale tewerkstellingsplaats Spoor2, kunnen we ook meer mensen aan werk helpen. Samen met allerlei andere maatregelen, kunnen we ervoor zorgen dat die mensen economisch sterker staan: het is goed voor hen zelf dat ze dan meer kunnen kopen, consumeren en doen in de gemeente. Maar het levert ook de gemeentekas extra inkomsten op."

Meest gelezen