Videospeler inladen...

Kris Peeters (CD&V) houdt voet bij stuk: "Oplossing voor Arco-dossier vóór beursgang Belfius"

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) blijft erbij dat er eerst een regeling voor het Arco-dossier moet komen, vóór er sprake kan zijn van een beursgang van Belfius. Peeters reageert op suggesties in die zin van twee parlementsleden van de meerderheid: Luk Van Biesen (Open VLD) en Johan Klaps (N-VA).

Peeters benadrukt aan VRT NWS dat ook hij voorstander is van een beursgang van Belfius, maar hij zet meteen de puntjes op de i: "In het kader van het zomerakkoord hebben we - zowel N-VA, Open VLD als MR - duidelijk afspraken gemaakt dat het Arco-dossier op een duurzame en gestructureerde wijze wordt opgelost, vóór de beursgang van Belfius wordt gelanceerd."

"Dat is een afspraak die we met zijn allen hebben gemaakt", zegt Peeters. "We houden ons daaraan."

"Wij zijn ervan overtuigd dat de waarde van Belfius kan worden beïnvloed door het al dan niet oplossen van Arco", aldus de vicepremier. "Als we Arco oplossen, heeft dat een positieve impact op de waarde van Belfius, als we de Arco-problematiek niet oplossen, heeft dat een negatief effect op de beursgang."

Voor wat betreft een eventuele vergoeding voor gedupeerde Arco-coöperanten moet de regering nog het oordeel van de Europese Commissie afwachten. "De premier heeft de laatste weken heel wat inspanningen gedaan om Europa ervan te overtuigen dat wat wij voorstellen ook Europa-proof is en de Europese toets kan doorstaan", houdt Peeters vol.

Daar zijn duidelijke afspraken over gemaakt die misschien niet door iedereen gekend zijn

Vicepremier Kris Peeters (CD&V)

Hij besluit met een sneer naar Van Biesen en Klaps. "Ik laat mij niet opjagen. Ten eerste zijn daar duidelijke afspraken over gemaakt die misschien niet door iedereen gekend zijn. Ten tweede wil ik dat die afspraken ook worden nageleefd. Ten derde hoop ik dat Europa vrij snel duidelijkheid kan geven."

Het politieke steekspel rond een regeling voor Arco duurt nu al jaren. Vooral CD&V is vragende partij, terwijl N-VA in het verleden al meer dan eens heeft laten blijken dat een vergoeding van de gedupeerde coöperanten in de eerste plaats een zaak van de christelijke arbeidersbeweging beweging.net is. In maart nog heeft Peeters zijn coalitiepartners nog bij de les gehouden. "De oplossing voor Arco staat in het regeerakkoord, de privatisering van Belfius staat daar niet in", zei hij toen. "Wanneer iets niet in het regeerakkoord staat, dan kan je dat maar uitvoeren wanneer daar met alle partijen een akkoord over is."

Meest gelezen