Videospeler inladen...

Maak kennis met Dinky, het blindengeleidepaard

Monique Van den Abbeel uit Brugge leert momenteel werken met Dinky, dat is een minipaard dat haar moet bijstaan als ze naar buiten wil gaan. Die hulp heeft ze echt wel nodig, want Monique is blind.

Dinky is niet groter dan een uit de kluiten gewassen herdershond en ziet eruit als een pony. “Maar het is geen pony”, zegt Monique, “het is een paard, weliswaar in miniformaat.” Momenteel logeert ze in Tongeren bij Jules die het paard opleidt. Ze leert er werken met het paard en gaat dagelijks op stap om aan elkaar gewoon te raken en om het paard verder te trainen. “Het is zo’n schatje”, zegt Monique met een brede glimlach.

Paarden leven langer

Een paard, ook al is het in miniversie, is nogal ongewoon. Jules O’Dwyer uit Tongeren leidt honden op en doet dat nu ook met een paard. “Er is een verschil als de gebruiker in een rolstoel zit of blind is. Blinden hebben enkel begeleiding nodig als ze naar buiten gaan en dat kan dus perfect met een paard dat op stal staat. Het biedt ook voordelen, want het heeft een pak minder verzorging en aandacht nodig dan een hond”. Monique treedt haar bij: ”En paarden leven langer, ook mooi meegenomen.”

Monique moet nog een aantal maanden trainen met Dinky. Als alles goed gaat hoopt ze het paard in de winter volgend jaar mee naar huis te kunnen nemen.

Meest gelezen