Meensel-Kiezegem krijgt museum over oorlog én Eddy Merckx

In de zomer van 2019 komt er een nieuw museum in de oude pastorie van Meensel-Kiezegem. Het museum gaat vooral over het drama van Meensel-Kiezegem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar er komen ook tentoonstellingen over Eddy Merckx en de fruitteelt in de streek.

"Onze vereniging zal het museum mee inrichten en uitbaten", vertelt Freddy Duerinckx van Meensel-Kiezegem '44. "Momenteel zijn er nog infrastructuurwerken nodig in de pastorie, want het gebouw staat al een tijdje leeg. We willen er een modern museum van maken."

Zowel de gemeente Tielt-Winge als de provincie Vlaams-Brabant zorgen voor subsidies voor het nieuwe project. Voor de rest is de vereniging afhankelijk van giften en schenkingen. "Met onze crowdfunding hebben we momenteel al zo'n 15.000 euro opgehaald. Alle hulp blijft meer dan welkom", aldus Duerinckx.

Kannibaal

Ook Eddy Merckx krijgt een plek in het nieuwe museum. Merckx werd in 1945 geboren in Meensel-Kiezegem. Aan zijn geboortehuis staat al een paar jaar een groot standbeeld.

De opening van het nieuwe museum is voorzien voor augustus 2019. "We zouden het graag officieel inhuldigen op 11 augustus. Dat is symbolisch een belangrijke datum, want dan is het precies 75 jaar geleden dat de grote razzia in Meensel-Kiezegem plaatsvond."

het standbeeld van Eddy Merckx in Meensel-Kiezegem

Foto standbeeld Eddy Merckx: Belga

Meest gelezen