Archiefbeeld

Meisje van 4 uit Brussel zonder ouders vast in Syrië

Een 4-jarig meisje uit Sint-Joost, in Brussel, zit zonder ouders vast in Syrië. De vader van het meisje, die haar zou ontvoerd hebben, zou intussen gesneuveld zijn. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd aan onze redactie. 

De vader van het meisje is een geradicaliseerde man die onder elektronisch toezicht stond. Hij maakte vorig jaar zijn enkelband los en zou zijn toen driejarige dochter ontvoerd hebben. Nu zou de man overleden zijn. Intussen probeert de moeder van het kind haar dochtertje nog altijd naar België terug te krijgen. 

Het federaal parket in ons land zegt geen bewijzen te hebben van het overlijden, maar heeft wel berichten opgevangen over zijn dood. Er loopt een onderzoek naar de man voor de ontvoering van zijn dochtertje en voor terroristische misdrijven. Ook bij het Brussels parket is een dossier geopend omdat het meisje van 4 mogelijk in gevaar is. Maar omdat er in Syrië geen overheid is, is het bijzonder moeilijk voor de Belgische overheid om het meisje terug naar ons land te halen. Buitenlandse Zaken laat weten dat het deze zaak sinds het begin volgt, samen met Justitie en Binnenlandse Zaken. 

In totaal zitten er zo'n 145 minderjarigen met een Belgische vader of moeder vast in het conflictgebied in Syrië en Irak. Enkele weken geleden kon VRT-journalist Rudi Vranckx met enkele vrouwen spreken die met hun kinderen in een vluchtelingenkamp in Syrië zitten. 

Meest gelezen