Nederlands ziekenhuis bestudeert lijkontbinding op eigen kerkhof

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft sinds vorige week een eigen begraafplaats waar de ontbinding van lichamen wordt bestudeerd. De kennis die er wordt opgedaan, moet de politie helpen bij het oplossen van moordzaken.

De begraafplaats biedt plaats voor enkele tientallen lichamen die er op een diepte van ongeveer 60 centimeter begraven worden, zonder kist en zonder kleren. Die diepte is niet toevallig gekozen. Want criminelen die lichamen willen doen verdwijnen, zijn meestal gehaast.

"Een dader die zich van een lichaam wil ontdoen, zal geen meters gaan graven. Die wil vooral het lichaam uit het zicht hebben", zegt professor Roelof Jan Oostra, hoogleraar anatomie en initiatiefnemer van de begraafplaats, aan de NOS. "We begraven de lichamen naakt, omdat kleding van invloed kan zijn op wat er met het lichaam gebeurt."    

Een dader die zich van een lichaam wil ontdoen, zal geen meters gaan graven

Professor Roelof Jan Oostra, anatoom, Universiteit Amsterdam

Begrijpen wat er met lichamen in de grond gebeurt, is precies wat de wetenschappers beogen. De lichamen die op de begraafplaats begraven worden, krijgen daarom sensoren mee die het ontbindingsproces registreren. Ook is er in de omgeving meetapparatuur geïnstalleerd die onder meer de temperatuur en de luchtvochtigheid bijhoudt. Temperatuur en vochtigheid kunnen het ontbindingsproces namelijk beïnvloeden.   

Kennis in dienst van politie en gerecht

De kennis die de wetenschappers vergaren, is bedoeld om de politie en het gerecht te helpen bij het oplossen van moordzaken. Professor Oostra: "Als er een lichaam wordt gevonden, dan is de belangrijkste vraag: hoeveel tijd is er verstreken tussen het moment waarop iemand is overleden en het moment waarop iemand is gevonden. Hoe nauwkeuriger je dat kunt bepalen, hoe waardevoller die informatie kan zijn in de daaropvolgende rechtsgang." 

We begraven de lichamen naakt, omdat kleding van invloed kan zijn op wat er met het lichaam gebeurt 

Professor Roelof Jan Oostra, anatoom, Universiteit Amsterdam

Vorige week is op de begraafplaats het eerste lichaam begraven. Al de lichamen die er begraven worden, zijn geschonken aan de wetenschap. Volgens het AMC is zijn begraafplaats uniek in West-Europa. 

Meest gelezen