Videospeler inladen...

Openbare verkoop van huizen kan weldra online in plaats van in een zaaltje 

De federatie van notarissen lanceert volgende maand een online platform voor de openbare verkoop van vastgoed. Het zal weldra dus niet meer nodig zijn om een openbare verkoop te organiseren in een café of een zaaltje.

Als een huis via een openbare verkoop op de markt komt, organiseert de notaris volgens de huidige manier van werken op een vast tijdstip een verkoopmoment in een café of verkoopzaal. Geïnteresseerden moeten fysiek ter plaatse gaan om een bod uit te brengen. Als de verkoper akkoord gaat met de prijs, moet de hoogste bieder kopen.

Binnenkort krijgen verkopers een alternatief voor die traditionele zitdag. De notarisfederatie werkt aan een online platform. "Iedereen zal interactief via het internet kunnen deelnemen aan een veiling. Men zal ruim de tijd hebben om een bod uit te brengen", zegt Erik Van Tricht, de voorzitter van de federatie van Belgische notarissen.Kandidaat-kopers moeten zich registreren, maar kunnen wel anoniem blijven voor andere kandidaten.

De verkopers hebben het voordeel dat ze een groter publiek kunnen berieiken. Wie dat wil, zal de verkoop wel nog steeds op de oude manier kunnen organiseren. Meer details over hoe het concreet zal werken, zullen de notarissen in mei geven. "We zijn de laatste punten en komma's aan het zetten en de IT nog aan het controleren", zegt Van Tricht. "Wettelijk is alles wel al in orde."

Eenvoudiger en aantrekkelijker

Veruit de meeste woningen worden uit de hand verkocht, door de verkoper zelf of via een makelaar. Het systeem van de openbare verkoop is niet erg populair. Het nieuwe online platform moet het eenvoudiger en aantrekkelijker maken.

"De laatste jaren is het aantal openbare verkopen geslonken", zegt Van Tricht. "Dat schommelt rond de 2 procent. Nochtans zijn er een aantal voordelen voor de verkoper, zo heeft men een datum waarop het goed zou kunnen verkocht zijn, en men dus het geld zal kunnen ontvangen."

De notarissen willen het systeem na de zomer op kruissnelheid hebben.

Meest gelezen