Laurie Dieffembacq

Opnieuw discussie over uitwijzing veroordeelde terrorist naar Marokko

Er loopt opnieuw een gerechtelijke procedure over de uitwijzing van een Marokkaanse man die veroordeeld is voor terrorisme. De Dienst Vreemdelingenzaken wil dat de man zo snel mogelijk naar Marokko wordt uitgewezen, maar het bevoegde rechtscollege, de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, eist garanties dat de man in Marokko niet zou gefolterd worden.

 “Slecht nieuws. De vreemdelingenrechtbank (Raad voor Vreemdelingenbetwistingen RVV) houdt een tweede geplande repatriëring van een veroordeelde Marokkaanse terrorist tégen.” Met deze boodschap brengt Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een nieuwe uitwijzingszaak van een veroordeelde Marokkaan in de actualiteit. 

In maart stelde hetzelfde probleem zich al eens: de beslissing om een veroordeelde Marokkaanse Syriëstrijder uit te wijzen, werd toen geschorst door de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Die Raad argumenteerde toen dat er een gevaar was voor foltering in Marokko en dat de Dienst Vreemdelingenzaken zich in haar beslissing enkel baseert op een algemene rapportage van de mensenrechten in Marokko. De man zit nog steeds vast in een gesloten centrum in afwachting van een nieuwe beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken.

"Geen repatriëring tegengehouden"

In deze nieuwe zaak is er volgens de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen echter geen sprake van het tegenhouden van een repatriëring. “Het is niet zo dat er al een vlucht gepland was. De man wordt vastgehouden met het oog op repatriëring, maar zolang de procedure loopt, kan de man niet worden uitgewezen. We hebben dus geen repatriëring tegengehouden”, zegt Frédéric Tamborijn, de woordvoerder van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen.

De Dienst Vreemdelingenzaken werd in deze zaak al een keer teruggefloten door de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Er volgde een nieuwe beslissing om de man te repatriëren, maar die werd opnieuw aangevochten. Gisteren vond de zitting plaats, vandaag of morgen wordt al een arrest verwacht. Het is afwachten of de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen ditmaal zal oordelen dat er voldoende individuele garanties zijn dat deze man niet zal gefolterd worden in zijn thuisland.

Meest gelezen