AFP or licensors

Tienduizenden op straat uit protest tegen regering in Slovakije

In Slovakije hebben opnieuw tienduizenden mensen geprotesteerd tegen de regering. De regering bevindt zich in een politieke crisis na de moord op een Slovaaks onderzoeksjournalist en zijn verloofde. De betogers eisen een onafhankelijk onderzoek naar de moorden en willen een grondige hervorming van de regering.

In de hoofdstad Bratislava en in meer dan twintig andere steden in Slovakije zijn tienduizenden mensen op straat gekomen. Ze eisen dat er een onafhankelijk en grondig onderzoek gebeurt naar de schietpartij waarbij onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova werden vermoord. En ze willen een grondige herziening van de regering. 

"Laten we onze eerste en belangrijkste eis niet vergeten," zo sprak Juraj Seliga, organisator van de betoging, de menigte toe. De mensenmassa had zich verzameld op een plein in de hoofdstad en een minuut stilte gehouden om Kuciak en Kusnirova te eren.

"Onvoldoende veranderingen"

Door de aanhoudende straatprotesten moest de regering van premier Fico, die bestond uit een coalitie van drie partijen, aftreden. Peter Pellegrini, vicepremier in de vorige regering, werd aangesteld als nieuwe premier. Maar Pellegrini staat aan het hoofd van een nieuwe regering die bestaat uit een dezelfde drie partijen als in de regering van zijn voorgander Fico.

Vele Slovaken vinden deze verandering onvoldoende. Ze eisen dat de regering volledig herzien wordt. Ze willen ook dat Tibor Gaspar, de nationale hoofdcommissaris, wordt vervangen.

Onderzoeksjournalist Kuciak en zijn verloofde Kusnirova werden op 21 februari doodgeschoten in hun huis. Kuciak deed onderzoek naar de mogelijke corruptie bij de Slovaakse overheid.

AFP or licensors

Meest gelezen