Radio 2

Klanten van postorderbedrijf Neckermann krijgen brieven over onbetaalde facturen van tientallen jaren geleden 

Verschillende luisteraars van "De inspecteur" op Radio 2 hebben de voorbije dagen een brief in de bus gekregen over een onbetaalde factuur bij het postorderbedrijf Neckermann. Dat bedrijf ging in 2015 failliet. Opmerkelijk is dat de facturen zelfs kunnen teruggaan tot 1984. Als u een dergelijke brief heeft gekregen, betaal dan niet en betwist de vordering.

Luisteraar Karolien kreeg een voorstel tot minnelijke schikking in de bus van 121 euro. "Het gaat over een factuur die dateert van 3 augustus 2007, 11 jaar geleden dus", vertelt ze. "We hebben inderdaad jaren geleden af en toe iets besteld bij Neckermann. Maar bij mijn weten betaalden wij zelfs voor we de levering ontvingen."

Karolien nam contact op met Vesting Finance, het Gentse incassobureau dat de brief heeft gestuurd, maar daar werd ze niet wijzer van. "Ze zeggen gewoon: u moet dat betalen omdat de curator daarmee bezig is en meer info hebben wij niet. Ze kunnen mij niet zeggen over welke goederen het gaat."

"We zijn gemandateerd door de curatoren"

Het verhaal van Dominique uit Tienen is nog vreemder. "Ik zou nog 494,03 euro moeten betalen", vertelt hij. "Die schuld zou openstaan van 14 maart 1992." Ook Dominique, die erg geschrokken is door de brief, heeft geen idee waarover het gaat. "Ik vroeg details, maar ze konden ze mij niets zeggen."

Ik zou nog 494,03 euro moeten betalen en die schuld zou openstaan van 14 maart 1992.

Er zijn in totaal 3.500 minnelijke schikkingen gestuurd, voor facturen die teruggaan tot 1984. Vesting Finance erkent dat ze oude schulden proberen in te vorderen. "Wij zijn gemandateerd door de curatoren (die instaan voor het afhandelen van het faillissement, red.) om te kijken of er nog openstaande vorderingen zijn, zowel recente als oudere", vertelt een verantwoordelijke. "De enige informatie die wij kunnen geven aan de mensen, is de informatie die wij hebben gekregen van de curatoren."

"De inspecteur" heeft ook de curatoren gecontacteerd, maar die willen niet reageren.

Wat moet u doen?

Wat kunt u best doen als u een brief hebt gekregen? Betaal niet, maar stuur een mail naar info@vestingfinance.be met de vermelding dat u de invordering betwist en dat u meer informatie wilt over de factuur waarover het gaat. Dan wordt de procedure gestaakt en ligt de bal terug in hun kamp. U kan ook een betalingsbewijs sturen, zegt Vesting Finance, maar dat is uiteraard niet evident als het gaat om facturen van jaren geleden. 

In principe zijn facturen van meer dan 10 jaar sowieso verjaard. Bovendien moet men meer informatie geven dan enkel de vermelding “factuur”, een datum en een bedrag. Maar mogelijk zijn die details verloren gegaan in het faillissement. De kans dat men betaling zou kunnen afdwingen voor de rechter, lijkt in ieder geval bijzonder klein. U laat zich dan ook best niet onder druk zetten.

Beluister het hele verhaal in "De inspecteur" (2 delen):

Meest gelezen