Videospeler inladen...

Privacycommissie: "We gaan de digitale veiligheidsgordels moeten aansnoeren, willen of niet"

Een dataschandaal bij Facebook, een zoekmachine met 1,4 miljard gelekte wachtwoorden online... De laatste dagen krijgen we heel wat onheilspellende berichten over onze onlinegegevens. "We zullen ermee moeten leren leven dat netwerken kwetsbaar zijn en dat die beveiligd moeten worden", zegt Willem Debeuckelaere van de Privacycommissie.

De bewustwording over digitale veiligheid wordt almaar groter en ook bij de beleidsmakers is het doorgedrongen dat er effectief werk moet worden gemaakt van informatieveiligheid, stelt Debeuckelaere. "We zullen ermee moeten leren leven dat netwerken kwetsbaar zijn en dat die effectief moeten worden beveiligd."

"Dat zal de communicatie wat bemoeilijken", aldus de chef van de Privacycommissie. "Meestal moet je dan namelijk werken met paswoorden en allerlei user- en accessmanagementsystemen. Maar daar zullen we mee moeten leren leven."

Debeuckelaere omschrijft het met een metafoor: "Indertijd was het een aanslag op de privacy om te beweren dat mensen veiligheidsgordels moesten dragen in de auto. Vandaag spreekt niemand daar meer van. Nu gaan we de digitale veiligheidsgordels moeten aansnoeren, willen of niet." 

Meest gelezen