Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Rusland waarschuwt Verenigd Koninkrijk: "Jullie zijn met vuur aan het spelen"

Tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad heeft de Russische ambassadeur uitgehaald naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens hem zijn de Britten "met vuur aan het spelen" in de zaak van de vergiftiging van de Russische oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter. 

Skripal werd in de Britse stad Salisbury vergiftigd met het zenuwgas novitsjok. Het Verenigd Koninkrijk en heel wat andere westerse landen wijzen daarvoor met een beschuldigende vinger naar Rusland, aan beide zijden zijn tientallen diplomaten het land uitgezet.

Op vraag van de Russische VN-ambassadeur Vassily Nebenzia kwam de VN-Veiligheidsraad over die kwestie bijeen vanavond. "We hebben aan onze Britse collega's gezegd dat ze met vuur aan het spelen zijn en dat ze daar spijt van zullen hebben", liet Nebenzia daar optekenen.

Rusland ontkende andermaal de aantijgingen in verband met de vergiftiging van Skripal. Volgens ambassadeur Nebenzia is het Verenigd Koninkrijk een campagne aan het leiden om Rusland "in diskrediet te brengen" en is het "erg waarschijnlijk" dat de geheime diensten van andere landen achter de vergiftiging zitten om daarna Moskou daarvan te beschuldigen.

De Britse ambassadrice Karen Pierce benadrukte in haar antwoord dat het Verenigd Koninkrijk alle wettelijke en internationale procedures in de zaak heeft gevolgd. Ze wees erop dat de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens op dit moment een onafhankelijk onderzoek voert. De andere westerse landen in de Veiligheidsraad spraken hun steun uit voor de Britten. China wil dat de waarheid "dringend" bovenkomt "op basis van onweerlegbare bewijzen".

Skripal is nog steeds in kritieke toestand, met zijn dochter gaat het intussen beter.

Meest gelezen