Videospeler inladen...

Russische tv zendt "telefoongesprek" uit met vergiftigde Joelia Skripal: "Alles gaat goed"

De Russische staatstelevisie heeft een opname uitgezonden van een vermoedelijk telefoongesprek tussen de vergiftigde Joelia Skripal en haar nicht Viktoria. Daarin zegt Joelia dat het goed gaat met haar, en dat ook haar vader, oud-spion Sergej Skripal, aan de beterhand is. De authenticiteit van het gesprek is niet bevestigd.

In het telefoongesprek zegt Joelia: "Alles is oké, alles is op te lossen, iedereen (zij en haar vader) is aan het herstellen en leeft nog". Over haar vader Sergej zegt ze dat hij aan het slapen is, maar dat zijn gezondheid in orde is en "niet onherstelbaar" beschadigd is.

Verrassende wending

Als de gezondheidstoestand van Sergej Skripal inderdaad "in orde" blijkt, is dit een verrassende wending in de vergiftigingszaak. Op de Russische televisie wordt gezegd dat dit nog maar eens een bewijs is dat de Skripals niet vergiftigd werden met een uit Rusland afkomstig militair zenuwgas.

De authenticiteit van de geluidsopname is niet bevestigd. Viktoria is de nicht van Joelia Skripal. Ze zou het telefoongesprek zelf hebben opgenomen en bezorgd aan Russische media. Ze trad gisteren ook op in verschillende Russische talkshows, onder meer in één waar ook de twee hoofdverdachten van de moord op Aleksandr Litvinenko in 2006 aanwezig waren. Viktoria benadrukt dat ze haar nicht zo snel mogelijk naar Rusland wil terugbrengen.

Diplomatenoorlog

Volgens de Britten verkeert Sergej Skripal in kritieke, maar stabiele toestand, na de vergiftiging een maand geleden. Volgens het Britse militaire onderzoekscentrum Porton Down werden de oud-spion en zijn dochter vergiftigd met "novitsjok", een uiterst gevaarlijk zenuwgas, dat alleen op het niveau van een staat geproduceerd kan worden.

De Britse regering beschuldigt Rusland van de vergiftiging en krijgt ook de steun van tientallen Europese en andere westerse landen. De beschuldigingen leidden tot een diplomatiek conflict waarbij tientallen Russische en westerse diplomaten zijn uitgewezen.

Mededeling via politie

Via de Britse politie verspreidde Joelia Skripal zelf ook een mededeling. Daarin noemt ze de gebeurtenissen "enigszins desoriënterend". Ze zegt dat ze meer dan een week geleden ontwaakt is en dat het sindsdien elke dag beter gaat. Over de gezondheidstoestand van haar vader zegt ze niets in de mededeling.

Meest gelezen