Thyssen voert strijd tegen kankerverwekkende stoffen op het werk op

Kanker vormt het grootste gezondheidsrisico op de Europese werkvloer, meer dan de helft van de overlijdens die aan het werk gerelateerd zijn, wordt veroorzaakt door kanker. Er is daarom al jaren een Europese richtlijn om werknemers minder of zelfs helemaal niet bloot te stellen aan kankerverwekkende stoffen op de werkvloer.

Europees commissaris voor Werk en Sociale Zaken Thyssen stelt nu voor om nieuwe grenswaarden in te voeren voor vijf kankerverwekkers, cadmium, beryllium, arseenzuur, bisamine en formaldehyde. Daarmee zouden naar schatting 22.000 arbeidsgerelateerde ziektes vermeden kunnen worden. Die zijn vooral terug te vinden in de plastiek- en glassector, bouw, elektronica en chemie.

Eerder liet Thyssen al 21 chemicaliën toevoegen aan de Europese lijst met kankerverwekkers. De nieuwe maatregel moet de arbeidsomstandigheden van meer dan 1 miljoen Europeanen verbeteren, zegt Thyssen. ‘Dit is een nieuwe, belangrijke stap in de strijd tegen werkgerelateerde kankers en andere gezondheidsproblemen op de werkvloer.”

Stappen in de goede richting, zegt ook Kris Van Eyck van het ACV die het dossier opvolgt. "Maar het gaat allemaal te traag. Men weet dat in Europa er jaarlijks ongeveer 100.000 werknemers sterven aan een beroepskanker. Daar is wetenschappelijk onderzoek naar gevoerd, die cijfers worden niet betwist. In België schommelt dat tussen de 2.500 en de 5.000 werknemers die jaarlijks sterven aan een beroepskanker, dus dat is een probleem."

 

Meest gelezen