© EKA/ EurekaSlide

Abdij Rochefort haalt slag thuis tegen kalkmultinational: "Trappist is emotie"

De Raad van State heeft de vergunning van de kalkgroep Lhoist geschorst om pomptesten uit te voeren in het water waarmee de beroemde trappist van Rochefort wordt gebrouwen.

Lhoist is de grootste producent van kalk ter wereld en baat een kalkgroeve uit in de buurt van de abdij van Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort. Lhoist wil de groeve uitdiepen en nieuwe watervoorraden aanboren. Maar de trappisten of paters cisterciënzers vrezen voor de smaak van hun bier, als aan dat water wordt geraakt.

Lhoist kreeg eind vorig jaar een vergunning van de Waalse minister van Leefmilieu Di Antonio (CDH). Het bedrijf was al aan voorbereidende werkzaamheden bezig, maar moet die nu stilleggen. Lhoist is van plan om een nieuwe aanvraag te doen na het njet van de Raad van State. Volgens het bedrijf staan er honderden banen op het spel als de boringen niet kunnen doorgaan en is er bovendien geen risico voor het bier van de naburige trappisten.

(Lees voort onder de infografiek.)

Het belang van water wordt onderschat.

"Water is een onderschatte grondstof in het brouwproces," verduidelijkt Gert De Rouck, bio-ingenieur en brouwerijverantwoordelijke van de KU Leuven in "De Ochtend" op Radio 1. 

"De ionensamenstelling van het water bepaalt de zuurtegraad en de smaak van het brouwsel. Hoe meer sulfaten, hoe harder; hoe meer chloriden, hoe zachter de smaak." Als er iets verandert aan de omgeving en de waterhuishouding, kan dat dus een invloed hebben. Hoewel de smaak van bier over lange tijd ook wel kan wijzigen, is het toch van belang om herkenbaar te blijven voor de drinker, vindt de brouwerij-expert.  

Gert De Rouck wijst op het speciale karakter van bier, ook als er rechtszaken zijn. "Emotie speelt hier een rol. "

Aan trappist - en bier in het algemeen - moet je niet te veel raken.

Een van de zes trappisten in België

Rochefort is een van de 11 trappistenbrouwerijen ter wereld. Er zijn er zes in België (West-Vleteren, Westmalle, Achel, Orval, Chimay en Rochefort), twee in Nederland en telkens één in Oostenrijk, Italië en de Verenigde Staten. 

Om officieel een trappist te zijn moet het bier binnen de muren van het klooster worden gebrouwen en moet de opbrengst bestemd zijn voor het levensonderhoud van de paters. Wat overblijft gaat naar goede doelen. Sinds vorig jaar is de brouwerij van Rochefort wel een NV en betalen de paters belastingen. 

Meest gelezen