AP

Treinverkeer hervat in Frankrijk, volgende staking start zaterdag  

In Frankrijk heeft het treinverkeer zich langzaamaan hervat, nu de stakingsacties onderbroken worden voor twee dagen van overleg tussen de vakbonden en de regering. Vanaf zaterdagavond worden de acties bij het spoor hernomen.

Na de twee eerste stakingsdagen in Frankrijk tegen de hervorming van de nationale spoorwegmaatschappij SNCF, rijden de treinen op enkele storingen na weer normaal. De afgelopen twee dagen waren de start van een langdurige actie, waarbij drie maanden lang twee dagen op de vijf gestaakt zal worden.

De spoorvakbonden protesteren tegen de hervormingen bij het spoor, die een onderdeel zijn van een ambitieus hervormingsprogramma van president Emmanuel Macron. Die laatste wil onder meer de statutaire benoeming voor nieuwe aanwervingen afschaffen, maar de bonden vrezen dat Macrons plannen zullen leiden tot de privatisering van het spoor.
Zaterdagavond wordt de staking hervat tot dinsdagochtend.

Donderdagnamiddag zal op het ministerie van Transport het overleg hervat worden met de vakbonden over de openstelling voor concurrentie, de organisatie en de schuld van de SNCF. Die schuld bedraagt meer dan 50 miljard euro en kost jaarlijks een miljard euro.

Meest gelezen