Nagelnieuwe Lidl in Oostkamp toch open vandaag na vakbondsactie tegen "schrikbewind" van directie

De Lidl in Oostkamp, bij Brugge, is vanmorgen een tijdlang gesloten gebleven door een vakbondsactie. Afgevaardigden van de vakbond LBC-NVK hadden een stakingspost aan de ingang gezet omdat ze de hoge werkdruk bij de supermarktketen beu zijn. Na overleg met de directie zijn de deuren toch opengegaan. Opmerkelijk is dat het gaat om een nagelnieuwe Lidl-winkel.

De Lidl-winkel in Oostkamp is nog maar een goede week open. Toch stonden klanten er vandaag al voor gesloten deuren te staan door een vakbondsactie. "Met de vakbond wijzen we al een tijd op de te zware werkdruk", zegt LBC-NVK-secretaris Johan Lippens.

"Nu zijn we totaal verbolgen omdat de directie kiest voor een waar schrikbewind waarbij iedereen voortdurend bang moet zijn om aan de deur te worden gezet. De directie zet het personeel onder druk."

LBC-NVK heeft de winkel in Oostkamp uitgekozen voor de actie, omdat die nog maar een week open is. "We merken dat het personeel even tijd moet krijgen om te wennen aan een nieuw filiaal. Maar die tijd krijgt het niet, want ook in een nieuwe winkel gelden de normale standaarden van werkdruk, waardoor de werkdruk extra hoog is", zegt Johan Lippens nog.

Ontslag

De vakbond grijpt ook het ontslag van een werknemer in de regio aan om te staken.  Dat ontslag is volgens de vakbond typerend voor het personeelsbeleid dat de nieuwe nationale directie voert bij de supermarktketen.

"Er is een gebrek aan sociale dialoog. Het ontslag is als voorbeeld gebruikt om mensen schrik aan te jagen. Wij vinden dat geen goed personeelsbeleid", aldus Lippens. De vakbond verwacht nu een signaal van de directie en zal zich, afhankelijk van dat signaal, beraden over de toekomst.

Overleg

Na overleg met de directie ging het personeel opnieuw aan de slag en werden de deuren geopend voor de klanten. Dat gebeurde rond 11 uur. Volgende week volgt er een nieuw gesprek met de directie. "Het signaal is aangekomen en dat is een eerste stap in de goede richting", zegt Lippens. 

Meest gelezen