Morgenochtend opnieuw post in Oostendse brievenbussen

Alle postbodes gaan morgen weer brieven bussen in Oostende. Vanmorgen zijn drie directieleden van Bpost komen praten met het personeel. En die hebben met de vakbonden afgesproken dat er tijdelijk 5 extra mensen worden ingezet, tot 27 april. De postbodes zullen een week hebben gestaakt.

Bijna een week werd er gestaakt, maar vanmorgen kwam er dan toch een akkoord, nadat drie topmannen van Bpost zijn komen praten met het personeel. Meer dan de helft van hen had het werk neergelegd. Ze vonden dat ze met te weinig waren en te lange dagen maakten om de pakjes en brieven te bezorgen.

De boost van de pakjes

De vakbonden noemen het probleem complex. Er is de boost van de onlinewinkels waar ze op zich blij mee zijn, maar de organisatie van rondes hinkt achterop en is dus nog niet op zoveel pakjes berekend. Bij de brievenpost daalt het volume, omdat we met zijn allen de laatste jaren steeds meer mailtjes versturen met onze computer of smartphone. Maar ook die rondes waren volgens de vakbonden nog altijd te krap gemeten. Het personeel kreeg versterking: extra rondes 's ochtends, voor pakjes én voor kranten. En voor morgen zijn nog vijf extra krachten aangesteld, om de aangroeiende hoop onbezorgde post te kunnen afwerken.

Iedereen mag zijn zeg doen

Elk personeelslid dat betrokken is bij het uitreiken van brieven en pakjes zal worden gehoord door de collega die hun ronde uittekent. Zo zal tot in detail worden bekeken hoe elke ronde verbeterd kan worden. De vijf extra krachten om post te bezorgen zijn een tijdelijke maatregel, tot 27 april. Dan wordt een nieuw plan voorgelegd aan het personeel, dat rekening houdt met de nieuwe bevindingen uit al die gesprekken.

Verhuizing was laatste druppel

De druk was al behoorlijk hoog, maar de verhuizing van het distributiekantoor was de laatste druppel. Volgens Luc Tegethoff van de liberale vakbond VSOA zit er minstens 20 minuten verschil op de vroegere stek langs de Lijndraaiersstraat in Oostende en de nieuwe stek in deelgemeente Zandvoorde. Vanaf maart bleek dan ook dat de rondes niet meer realistisch uitgetekend waren, zegt Tegethoff. Het is nu wachten op het nieuwe plan dat moet klaar zijn tegen 27 april. Dan zal blijken of de postmannen (en vrouwen!) de rondes haalbaar vinden.

Meest gelezen