Vrouwen die man willen reanimeren uit “heilige” sumoring verbannen

Ophef in de wereld van het sumoworstelen: een aantal vrouwen die een man wilden helpen die een beroerte kreeg in de “heilige” ring, werden aangemaand om zich uit de voeten te maken.

In het traditionele sumoworstelen is discriminatie van vrouwen nog springlevend. Dat is gisteren gebleken bij een worstelwedstrijd in Maizuru, in Japan. Toen de burgemeester van de stad een toespraak aan het houden was in de worstelring, stortte de man plots in.

Op YouTube-beelden is te zien dat een aantal rond de man staan en een vrouw de burgemeester aan het reanimeren is. Maar de vrouwen die spontaan naar de ring renden om de man te helpen, kregen door de luidsprekers in de zaal te horen, dat ze de ring meteen moesten verlaten. Het was de scheidsrechter van de wedstrijd die hen daartoe aanmaande omdat de “heilige” ring streng verboden terrein is voor vrouwen.
(Lees verder onder de video.)

Mannensport

Sumoworstelen is namelijk een pure mannensport: vrouwen mogen niet deelnemen aan tornooien, sumoceremonies en de ring betreden is zowat een doodzonde in de sport. Maar de actie van de scheidsrechter werd op zoveel kritiek onthaald, dat de voorzitter van de Japanse sumobond zich heeft moeten verontschuldigen.

Bondsvoorzitter Nobuyoshi Hokutoumi bood “diepe verontschuldigingen aan” en voegde eraan toe dat de vrouwen hartelijk bedankt zijn dat ze de eerste hulp hebben geboden. “De scheidsrechter was ontdaan en heeft toen de mededeling gedaan, maar dit was een ongepaste reactie omdat de situatie levensbedreigend kon zijn”, zei de voorzitter achteraf nog over het incident.

Hersenbloeding

De burgemeester stelt het overigens relatief goed. Hij werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, waar werd vastgesteld dat hij een hersenbloeding had gekregen. Hij werd meteen geopereerd. Zijn toestand is intussen stabiel en hij is buiten levensgevaar.

Het is niet de eerste keer dat er een rel ontstaat over vrouwen in het sumoworstelen. Toen een vrouwelijke gouverneur van de prefectuur Osaka jaren geleden, bij een sumotornooi de prijs aan de winnaar moest overhandigen, moest ze ook buiten de ring blijven staan. De sumobond weigerde toen haar herhaalde vragen om toch in de ring te mogen. De bond voerde aan dat dit de eeuwenoude traditie te schande zou brengen.

Meest gelezen