Weer grote broer koekeloer bij Brusselse slechtvalken

Vogelliefhebbers kunnen vanaf vandaag binnenkijken in de nesten van drie slechtvalkenkoppeltjes in Brussel. Nieuwsgierigen kunnen via webcams dag en nacht meekijken en zien hoe de jonge slechtvalkjes uit de eieren komen en hoe ze uiteindelijk uitvliegen. Opvallend dit jaar: er zit zelfs een camera middenin een nest.

Slechtvalken waren helemaal verdwenen uit België en zelfs grotendeels uit Europa. Maar ze kwamen terug en sinds 2004 heeft een koppel slechtvalken zich gesetteld in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in hartje Brussel. Sindsdien hebben zich twaalf koppels gevestigd in de hoofdstad.

Elke lente kan het wel en wee van de slechtvalken gevolgd worden via een aantal webcams die dicht bij de nesten staan. Ook dit jaar zijn de webcams weer geïnstalleerd en vanaf vandaag worden de streams open gezet zodat iedereen weer Big Brother-gewijs kan meekijken naar de voortplanting van de roofvogels.

Streaming

Dit jaar staan de webcams gericht op drie van de twaalf nesten: in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal, in de klokkentoren van Sint-Job in Ukkel en in het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe. Telkens wordt er op vier eitjes gebroed.

De camera’s staan telkens dicht bij de nesten en de beelden worden in hoge resolutie gestreamd op de website valkenvooriedereen.be, waar ook updates zullen verschijnen over het gebroed. Nieuw dit jaar is een speciale camera die middenin het nest geplaatst werd van het koppeltje van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal.

Meest gelezen