2013 Getty Images

Wetenschappers boycotten Zuid-Koreaanse universiteit die werkt aan "killer robots" 

Meer dan 50 wetenschappers uit 30 landen hebben een brief ondertekend waarin ze oproepen tot een boycot van de KAIST-universiteit in Zuid-Korea. Die zou namelijk werken aan de ontwikkeling van autonome wapensystemen of "killer robots".

De wetenschappers zijn gealarmeerd omdat KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology) een samenwerkingsakkoord heeft getekend met Hanwa,  een van de grootste wapenproducenten in Zuid-Korea. Hanwa heeft een bedenkelijke reputatie omdat het clustermunitie zou produceren, een wapen dat in 120 landen verboden is.   

Duikboten en commandosystemen

Als gevolg van dat samenwerkingsakkoord heeft KAIST in februari een onderzoekscentrum geopend dat zich toelegt op de ontwikkeling van wapensystemen die aangestuurd worden door artificiële intelligentie.  Concreet spreekt KAIST onder meer over de ontwikkeling van onbemande duikboten en commandosystemen.

De wetenschappers die de brief ondertekend hebben, vrezen dat KAIST de weg effent voor een nieuwe wapenwedloop, met als inzet "killer robots", of wapensystemen die autonoom beslissen over leven en dood.  In de brief verklaren ze dat ze op geen enkele manier nog met KAIST zullen samenwerken. Ze willen hun boycot alleen maar beëindigen als de directeur van KAIST hen verzekert dat zijn centrum geen autonome wapensystemen zal ontwikkelen. Wat hij tot nu toe geweigerd heeft te doen.  

Volautomatische geschutkoepel

KAIST en Hanwa zijn trouwens niet de enige die autonome wapensystemen willen ontwikkelen. Het Zuid-Koreaanse bedrijf Dodaam Systems is hen al voorgegaan. Een paar jaar geleden heeft het aan de grens met Noord-Korea een volautomatische geschutkoepel gedemonstreerd die autonoom doelwitten opspoort en uitschakelt.  (zie video hieronder)

Meest gelezen