AP2013

"Niet 1 maar 2,7 miljoen Europeanen getroffen door privacyschandaal bij Facebook"

Bij het Facebook-privacyschandaal zouden tot 2,7 miljoen Europese gebruikers betrokken kunnen zijn, en niet "maar" 1 miljoen zoals eerder gezegd. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie weten. Het bestuur van Facebook heeft aan de Europese Commissie bevestigd dat het inderdaad om zo veel gedupeerde gebruikers van de sociaalnetwerksite zou kunnen gaan.

Tot nog toe werd gedacht dat de gegevens van ongeveer 1 miljoen Europese Facebook-accounts naar databedrijf Cambridge Analytica waren versluisd. Die zouden de gegevens hebben gebruikt om onder meer de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 in een bepaalde richting te sturen.     

Eurocommissaris voor Justitie Vera Jourova heeft Facebook vorige week gecontacteerd over dit datalek. Facebook heeft daarop laten weten er mogelijk veel meer Europeanen hiervan het slachtoffer zijn. Volgens de sociaal netwerksite zouden 2,7 miljoen Europese Facebookprofielen hierbij betrokken kunnen zijn. In totaal zou Cambridge Analytica de gegevens van 87 miljoen gebruikers verzameld hebben, via een persoonlijkheidstest die Facebookgebruikers zelf gedownload en ingevuld hadden. Daarop kreeg het databedrijf de toegang tot hun gegevens én die van hun vrienden. De overgrote meerderheid van de gedupeerden komt uit de VS.

In ons land zou Cambridge Analytica van ongeveer 61.000 mensen info hebben verzameld op die manier. Vanaf volgende week gaat Facebook de gedupeerde gebruikers hier zelf van op de hoogte brengen.

Meest gelezen