"Wisten die kinderen eigenlijk wel waarover ze zongen?"

De verwachtingen waren hooggespannen na het uiterst succesvolle "Life of Brian", een viertal jaren eerder. Toch kon "The meaning of life" van het Britse komediegezelschap Monty Python, dat 35 jaar geleden in de VS in première ging, die verwachtingen niet volledig inlossen. Ook al leverde de film een paar onvergetelijke momenten op, zoals de kotsende Mr Creosote en, misschien nog meer, het satirische zang- en dansnummer "Every sperm is sacred", waarbij een 60-tal minderjarige kinderen gretig mochten meezingen dat je God beter niet voor het hoofd stoot door de hand aan jezelf te slaan. 

Cultuurwebsite AV Club omschreef het nummer vele jaren later als "de opa onder de spermaliedjes". Het nummer werd geschreven door Michael Palin en Terry Jones, die in het betreffende filmfragment ook zelf man en vrouw speelden. Als koppel waren ze genoodzaakt hun vele kinderen te verkopen en dus vroegen die zich af waarom ze geen voorbehoedsmiddelen gebruikt hadden. Maar dat kon dus niet in dit katholieke gezin, want "every sperm is sacred".

Terry Jones: "Er waren ongeveer 60 kinderen tijdens de opnames aanwezig. Ook al was een deel van de tekst in deze scène nogal gewaagd in die tijd, toch waren alle ouders blij dat hun kinderen mochten meedoen. Alleen het stukje met "cock" hebben we later toegevoegd, door het originele "sock" te vervangen. Het fragment duurt misschien eeuwig, maar het blijft toch wel een van mijn meest favoriete stukjes van Monty Python "(Esquire, mei 2015)

Michael Palin: "Tijdens "Every sperm is sacred", dat we in een lied vol overdaad en dans gegoten hadden, moesten we erg voorzichtig zijn met al die kinderen. Sommige dingen hebben we pas later opnieuw gedaan, met een aangepaste tekst. In de film kan je bijvoorbeeld Terry tegen de kinderen horen vertellen: "He has to put a little rubber thing on the end of his cock." (Hij moet een klein rubberen ding over het einde van zijn piemel trekken). Maar wat hij tijdens de opnames zei, was: "A little rubber thing on the end of his sock" (een klein rubberen ding op het einde van zijn sok). De kinderen waren ofwel helemaal verdwaasd door hetgeen er gebeurde, ofwel wisten ze maar al te goed wat er gaande was." (The Guardian, september 2013) Diverse kinderen zouden later toegegeven hebben dat ze geen flauw benul hadden waarover er eigenlijk gezongen werd.

Deze scène groeide uit tot een onvergetelijk filmmoment

Terry Jones: "Het was een hoogtepunt in de film, toen de katholieke houding tegenover het zondige masturberen met een briljante choreografie geridiculiseerd werd. Het was een meezinger die de musical "Oliver" alle eer aandeed." (The Independent, oktober 2009)

"Het is zeker nooit onze bedoeling geweest om met dit lied te lachen met het musicalgenre. Het is niet bedoeld als parodie op de musical, want het nummer zelf is een echt musicallied." (Boek "The Pythons", oktober 2003)

Michael Palin: "Omdat we financieel ruimer konden gaan dan tijdens onze tv-sketches, durfden we ook meer. Zeker deze scène, die uitgroeide tot een onvergetelijk filmmoment." (The Guardian)

Het lied werd genomineerd voor een BAFTA, in de categorie "Best original song written for a film", maar moest de duimen leggen voor "Up where we belong" uit de blockbuster "An officer and a gentleman". Toch maakt dat "Every sperm is sacred" niet minder onvergetelijk:

Meest gelezen