Afscheid van Frank Aendenboom in Antwerpen, "hij was een van onze grootsten"

In muziekcentrum AMUZ in Antwerpen hebben vrienden en familie vanmiddag afscheid genomen van acteur Frank Aendenboom. Hij stierf vorig weekend onverwacht. 

Veel oud-collega's waren er bij in de voormalige kloosterkerk aan de Kammenstraat, onder anderen Herbert Flack, Carry Goossens, Luc Wyns, Leen Dendievel en Veerle Eyckermans.  En ook veel bewonderaars kwamen een laatste eerbetoon brengen. Vooraan in de zaal werden foto's van de verschillende rollen die hij gespeeld heeft, geprojecteerd. 

Aendenboom is bij het grote publiek vooral bekend van "Johan en de Alverman" en van zijn rol als Rik in "Lili en Marleen". Ook Walter Van de Velde, die die reeks schreef en regisseerde, was aanwezig bij de plechtigheid. 

"Wat hij in die rol gedaan heeft, is magistraal", vertelde hij vooraf aan Radio 2 Antwerpen. "Ik heb die rol van Rik geschreven met hem voor ogen. Maar ik dacht ook: Frank Aendenboom, gaat hij zoiets willen doen? Maar dan belde hij me op en zei: "Walter, die teksten, dat zijn de beste Aantwaarpse teksten die ik ooit heb gelezen. Natuurlijk ga ik het doen. Hij was een van onze grootsten. Ik houd van zijn manier van acteren. Da's eerlijk, onvervalst, juist. Ik zal hem missen.  We hadden nog een afspraak vandaag om te bellen, want we gingen een datum te zoeken om samen naar onze Chinees op Sint-Anneke te gaan eten en ik ben op de afspraak en hij ook."  

Van de Velde mocht ook een van de speeches voor zijn rekening nemen en riep de aanwezigen op Aendenboom nog een laatste keer een staande ovatie te geven. Jenne Decleir las een tekst voor in naam van zijn twee dochters en Luk Wyns haalde herinneringen op aan Aendenboom. Er was ook veel muziek, van onder anderen Nick Cave en Leonard Cohen. 

De as van Frank Aendenboom zal later in intieme kring neergelaten worden op zee. De acteur werd geboren in Antwerpen, maar bracht zijn jeugd door in Oostende. Hij werd 76. 

Meest gelezen