Belangrijk kunstwerk terug in Vilvoorde

In de grote kerk van Vilvoorde hangt het gerestaureerd kunstwerk van Jean-François Portaels terug op zijn plaats. Het stadsbestuur van Vilvoorde renoveerde het werk naar aanleiding van de 200e verjaardag van de schilder.

Portaels schilderde het kunstwerk in 1852 en schonk het aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Goede Hoop in Vilvoorde. Het is een triptiek, wat betekent dat het schilderij uit drie panelen bestaat. Het centrale paneel toont het bezoek van Maria, zwanger van Jezus, aan haar nicht Elisabeth. Op de zijpanelen staan Petrus en Johannes De Doper.

Groot(s) werk 

Het werk van Jean-François Portaels is er één van een grote schilder. Daar is schepen Johan Serkeyn zeker van. “In zijn tijd betekende Jean-François heel wat in de Belgische schilderkunst. Hij is op de duur wel wat vergeten, maar nooit in Vilvoorde", zegt de schepen. "Een groot werk, maar ook een groots werk."

 

Kleurenpracht 

Een jaar lang werkten restaurateurs hard om het doek opnieuw te laten uitblinken. Het vuil en de oude vernislagen van het doek werden verwijderd, zodat de oude kleurenpracht opnieuw zichtbaar is. Het werk is vanaf nu terug te bezichtigen in de kerk, rechts vóór het altaar in het achterste gedeelte van de kerk. “Dit doek werd gemaakt in het toppunt van zijn kunnen”, verzekert Serkeyn.

Meest gelezen