Videospeler inladen...

Berkenpollenseizoen komt eraan: wat moet u doen als u allergisch bent?

In de Brusselse lucht werden de allereerste berkenstuifmeelkorrels gemeten. En dat betekent een risicoperiode voor mensen met hooikoortsklachten. Deze voorzorgsmaatregelen kan u alvast treffen. 

Door het koude en natte weer van de afgelopen weken begint het berkenstuifmeelseizoen relatief laat dit jaar. Maar door het zachte lenteweer dat de komende dagen voorspeld wordt, zullen ook de berken steeds meer in bloei komen.

Sciensano, het voormalige Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, volgt de situatie op de voet. "Sinds dinsdag hebben we een constante toename in de dagelijkse concentraties waargenomen," zegt pollenexperte Florence De Bock. "Dit weekend verwachten we 20 graden en meer. Dat zou een aanzienlijke toename van deze concentraties kunnen veroorzaken."

Hoe kan u ongemakken beperken?

Mensen die allergisch zijn voor berkenpollen kunnen binnenkort dus weer te maken krijgen met niesbuien, een verstopte neus, verlies van reuk- en smaakzin, jeukende ogen, enzovoort. Maar met deze tips houdt u de ongemakken binnen de perken:

  • Vermijd lichamelijke inspanningen en activiteiten in de buitenlucht
  • Draag een bril om contact tussen de ogen en het allergeen te voorkomen
  • Neem een douche en was uw haren voor u gaat slapen om het allergeen zo goed mogelijk te verwijderen
  • Gebruik papieren zakdoeken en gooi ze na gebruik systematisch weg
  • Laat uw was liever niet buiten drogen
  • Houd vensters dicht als u in de auto zit

 

Pollenbarometer

Meest gelezen