Videospeler inladen...

Bijna 42.000 nieuwe jobs in één jaar tijd

In één jaar tijd zijn er in België bijna 42.000 jobs bijgekomen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). “De stijging zit voor meer dan 90 procent bij voltijdse jobs en deeltijdse jobs van meer dan tweederde”, zegt Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD). Vooral in de privésector worden nieuwe banen gecreëerd.

De positieve balans van de jobs kan opgemaakt worden nu de RSZ de cijfers voor het vierde kwartaal van het afgelopen jaar heeft vrijgegeven. Daaruit blijkt dat er in 2017 41.961 zijn bijgekomen, om precies te zijn.

Het kabinet van minister De Block stelt vast dat de lijn al een tijdje naar omhoog gaat en dat het aantal jobs op het hoogste punt in 10 jaar zit. “Sinds de start van de regering Michel zijn er in totaal 143.233 jobs bijgekomen”, zegt Minister De Block.

Minister De Block ziet twee redenen voor de aanhoudende jobgroei. “Enerzijds is er de economische heropleving, maar daarnaast zijn er ook de maatregelen die we in het kader van de taxshift hebben genomen met deze regering, om de loonlasten voor de werkgevers heel hard te doen dalen. Ik hoop dat door het verdere dalen van de loonkost er nog meer jobs bij gecreëerd zullen worden”, besluit de minister.  (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Belangrijkste cijfers

  • De stijging geldt zowel voor de inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (+2%), het Vlaams Gewest (+1, 4%), als het Waals Gewest (+1,4%).
  • De banengroei gebeurde zowel in de industrie en de bouwsector, als de dienstensectoren (commercieel en niet-commercieel). Alleen de financiële sector zag banen verloren gaan.
  • Daarnaast valt het op dat de farmaceutische nijverheid en de voeding- en dranknijverheid sterk groeien.
  • Vooral in de leeftijdscategorieën 25 tot 39 jaar en 50 tot 64 jaar is de tewerkstelling sterk gegroeid.
  • Ten slotte is ook de vraag naar interimkrachten opvallend gestegen (+8% bij arbeiders, +6% bij bedienden). 
     

De volledige cijfers zijn te vinden op de website van de RSZ.

Meest gelezen