Bruin leidingwater in Oostakker: "Het ziet er niet uit, maar het kan geen kwaad"  

In Oostakker klagen enkele inwoners over bruin leidingwater. Waterbeheerder Farys laat weten dat het water drinkbaar is en dat alle bezorgdheid onnodig is. De klachten doen denken aan de grote problemen eind vorig jaar. Het waternet was toen vervuild met een bacterie en moest grondig gespoeld en ontsmet worden.

Farys bevestigt dat er nieuwe meldingen zijn binnengekomen, woordvoerder Bruno Pessendorfer: "Sinds de vervuiling in november krijgen we eigenlijk af en toe meldingen van bezorgde inwoners. We gaan dan meteen ter plaatse om een staal te nemen en laten die analyseren in het labo. Uit al die resultaten blijkt telkens dat er geen enkele reden is tot bezorgdheid. Het water is perfect drinkbaar maar ziet er wel een beetje bruin uit. Het ziet er dus niet uit, maar het kan helemaal geen kwaad", zegt Pessendorfer nog.

Waarom is het water bruin? 

De bruine kleur is een gevolg van een aantal werken dat is uitgevoerd na de besmetting eind vorig jaar. "Er zijn toen ook een aantal stroomrichtingen veranderd en daardoor komt soms wat afzetting uit de leidingen los. Dat belandt dan in het drinkwater maar is dus niet schadelijk voor de gezondheid", verklaart Pessendorfer. 

Geen vervuiling

De situatie is anders dan in november vorig jaar. Toen bleek uit stalen dat het net besmet was met een bacterie. Farys moest alle leidingen grondig spoelen en laten ontsmetten. Inwoners werd afgeraden het water te drinken omdat de bacterie voor ernstige buik- en darmklachten kon zorgen. De problemen sleepten verschillende weken aan. Het is dus logisch dat heel wat inwoners gealarmeerd zijn als ze nu bruin water uit de kraan zien komen.

"'t Is ook een beetje psychologisch. Een glaasje bruin water smaakt sowieso minder dan een normaal glas kraanwater", zegt Pessendorfer. Toch kunnen inwoners dus gerust zijn. Farys kreeg, ondanks verhalen in de krant, nog geen meldingen binnen over medische klachten. "Wie toch gezondheidsproblemen heeft en denkt dat die te wijten zijn aan het drinkwater moet meteen contact opnemen zodat we analyses kunnen doen", zegt Pessendorfer. 

Meest gelezen