De Etna schuift langzaam maar zeker in de Middellandse Zee

De Etna, de grootste actieve vulkaan van Europa, schuift zeer langzaam naar de Middellandse Zee, aan een constant tempo van 14 millimeter per jaar. Dit blijkt uit een studie van het tijdschrift Bulletin of Volcanology. De Etna ligt op Sicilië en is ongeveer 3.300 meter hoog.  "Op een dag gaat ze in zee storten", voorspellen onderzoekers, "met een gigantische tsunami tot gevolg." 

Onderzoekers van de Britse Open University en van het laboratorium LMV (Laboratoire Magmas et Volcans) in de Franse stad Clermont-Ferrand hebben tussen 2001 en 2012 verscheidene series van metingen gedaan met groot aantal gps-toestellen die rond de vulkaan waren geplaatst.

"Bij uitbarstingen blaast de vulkaan zich een beetje op,  zodat een verschuiving van de berg moeilijk of nauwelijks waar te nemen is. Daarom moesten we ons concentreren op momenten waarop ze kalm was. Niet simpel, als je het beestje kent", vertelt Benjamin Van Wyk de Bries, een van de co-auteurs van de studie en professor aan de universiteit van Clermont-Ferrand, aan AFP. 

"We hebben kunnen aantonen dat de hele vulkaan zich verplaatst met een snelheid van 14 millimeter per jaar. We vermoedden die beweging voor talrijke vulkanen, maar het is de eerste keer dat we ze rechtstreeks konden zien", zegt vulkanoloog Van Wyk de Bries nog.

Op een dag zal de Etna in de Middellandse Zee vallen, met een gigantische tsunami tot gevolg

Op een sokkel van sedimenten die vooral uit klei en kalk bestaan, met een helling van "1 à 3 graden", is de beweging van de Etna volgens de onderzoekers "onontkoombaar".

"Veertien millimeter kan onbeduidend lijken, toch hebben eerdere studies naar vulkanen die sinds lang uitgedoofd zijn, aangetoond dat zij die op dezelfde manier afgleden, later rampzalige aardverschuivingen veroorzaakten", legt medeauteur John B. Murray van de studie in een mededeling uit.

Hoewel er geen onmiddellijk gevaar voor de bewoners van het eiland is, "zal de Etna waarschijnlijk op een dag in de Middellandse Zee vallen, over honderden of duizenden jaren. Dat wordt dan de gebeurtenis van de eeuw met vernietigende tsunami's voor de omliggende kusten", voorspelt Van Wyk de Bries.

Meest gelezen