Noah Berger

Facebook gaat politieke advertenties strikter controleren

De sociaalnetwerksite Facebook gaat strikter toezien op politieke reclameboodschappen. Topman Mark Zuckerberg wil zo inmenging in verkiezingen via Facebook voorkomen. 

Om toestanden zoals de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen te voorkomen, heeft Facebook vandaag "twee belangrijke stappen" ondernomen. Zo zegt Zuckerberg in een Facebookpost.

Zo zal iemand die politieke advertenties wil plaatsen op Facebook, voortaan zijn identiteit en locatie moeten bevestigen. Pas dan zal de adverteerder kunnen worden goedgekeurd door Facebook. Bij de advertentie zal ook verschijnen wie ervoor betaald heeft.

Een tweede grote stap is dat beheerders van "grote pagina's" zullen moeten geverifieerd worden. Zuckerberg maakt zich sterk dat het op die manier veel moeilijker zal zijn voor valse accounts om fake news te verspreiden via Facebook.

De aanpassingen zullen de komende maanden worden uitgerold. Om alle adverteerders te controleren, zal Facebook duizenden extra werkkrachten aannemen. "Deze stappen zullen niet iedereen tegenhouden die misbruik willen maken van het systeem. Maar het zal een pak moeilijker worden om te doen wat de Russen in 2016 gedaan hebben", aldus nog Mark Zuckerberg.

Meest gelezen