Handel in dierenvoeding verzegeld wegens mogelijk geknoei met vlees

Speurders van de federale gerechtelijke politie Limburg en vertegenwoordigers van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zijn vorige vrijdag binnengevallen in het bedrijf Hay Import Export in Sint-Lambrechts-Herk, vlak bij Hasselt.

Hay Import Export (H.I.E.) is gespecialiseerd in voeding voor huis- en troeteldieren, waarin vlees verwerkt is. De belangrijkste afzetmarkt is Vietnam.

Bij de huiszoeking waren er sterke aanwijzingen dat het vlees zonder de nodige identificaties aan- en afgevoerd werd. Het Limburgse parket meldt vandaag dat het bedrijf verzegeld is en dat de boekhouding in beslag is genomen.

Exportlanden op de hoogte gebracht

H.I.E. kwam in opspraak na klachten van het Voedselagentschap en een particulier. Het Limburgse parket heeft daarop een onderzoeksrechter aangesteld, die een huiszoeking liet uitvoeren. Hierbij zijn mogelijke onregelmatigheden opdoken.

Volgens het expertiseverslag van het Voedselagentschap kon H.I.E. niet de nodige identificaties voorleggen voor het vlees dat in de huisdierenvoeding zit. Die voeding is bedoeld voor de export. Onder meer de documenten voor de uitvoer naar Vietnam waren niet op het bedrijf aanwezig.

De betrokken exportlanden zijn op de hoogte gebracht. En de verdachte dierenvoeding wordt vernietigd. De gespecialiseerde diensten van de Limburgse federale gerechtelijke politie zetten het onderzoek voort in samenwerking met het Voedselagentschap. 

Meest gelezen