©Frederic MYSS/Opale/Leemage

Isao Takahata, oprichter "Japanse Disney" overleden

De Japanse regisseur en medeoprichter van animatiestudio "Studio ghibli" Isao Takahata is op 82-jarige leeftijd overleden in Tokio, na een lang gevecht tegen longkanker.  Het bekroonde oorlogsdrama "Grave of the fireflies" is zijn bekendste werk.

Isao Takahata, regisseur van Japanse animatiefilms en, samen met Hayao Miyazaki, één van de oprichters van Studio Ghibli, is overleden. Takahata regisseerde "Grave of the fireflies", een emotioneel drama over twee weeskinderen tijdens de de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog in Japan: 

Daarnaast regisseerde hij onder andere ook de fantasiefilm "Pom poko" en de komedie "My neighbours the yamada's". De laatste film van Takahata "The tale of princess kaguya", werd in 2015 nog genomineerd voor een Oscar. 

Beeld uit "The tale of princess kaguya", 2013

Takahata wordt geboren in 1935, en groeit op in een Japan in oorlog. Tijdens die moeilijke oorlogsjaren kent de familie Takahata veel schaarste, en op zijn 9de overleeft hij naar eigen zeggen een Amerikaanse luchtaanval op zijn geboortedorp. Dit oorlogstrauma zal hem blijven achtervolgen en vormt mee de inspiratie voor de film, "Grave of the fireflies". 

Beeld uit "Grave of the fireflies", 1988

In 1968 regisseert hij zijn eerste film "Horus: prince of the sun". Samen met Hayao Miyazaki richt hij in 1985 de animatiestudio "Studio Ghibli" op. Studio Ghibli maakt naast "Grave of the fireflies" een aantal van de meest geliefde films in de anime-wereld, zoals "My neighbour totoro", "Princess mononoke" en "Spirited away". Het bedrijf wordt wel eens beschreven als de Japanse tegenhanger van Disney.  Takahata is niet alleen oprichter, maar ook schrijver, animator, regisseur en producer.  Takahata is 82 geworden.

Ook op Twitter betuigen fans en bekende collega's hun respect voor Isao Takahata en zijn werk. Zo noemt Lee Unkrich, de regisseur van Toy Story 3, zijn films "charmant en bijzonder". Studio Ghibli laat weten dat ze op 15 mei een "Farewell party" zullen organiseren voor hun oprichter. 

Meest gelezen