Jacob Zuma ontglipt nog maar eens aan proces. Voorlopig

Vandaag moest de Zuid-Afrikaanse oud-president Zuma voor de rechtbank verschijnen in Durban. Hij staat terecht voor corruptiepraktijken bij een wapendeal in de jaren '90. Maar de rechter besliste het proces uit te stellen tot 8 juni. Nadien schreeuwde Zuma zijn onschuld uit voor enkele honderden aanhangers. 

De 75-jarige oud-president Jacob Zuma zag er ontspannen uit vanmorgen op de beklaagdenbank van de rechtbank van Durban. Daar moest hij zich verantwoorden voor 16 aanklachten waaronder fraude, afpersing en witwaspraktijken.  Al na een kwartier was de zitting voorbij. Zowel de openbare aanklagers als de advocaten van Zuma vroegen meer tijd om hun dossier voor te bereiden. Rechter Themba Sishi ging in op hun verzoek en verdaagde het proces naar een latere datum, 8 juni. 

Dubieuze deal

De feiten dateren van de jaren '90, toen Zuma nog vice-president was onder president Thabo Mbeki. Hij kocht toen voor miljarden dollars aan Europees wapentuig aan om het Zuid-Afrikaanse leger te moderniseren.

Maar binnen regeringspartij ANC was er meteen kritiek, want op dat moment waren er wel andere prioriteiten zoals gezondheidszorg en onderwijs in het post-apartheidstijdperk. Bovendien kwam de deal meteen in een schandaalsfeer terecht. De financiële adviseur van Zuma werd in 2005 in de cel gedraaid omdat hij voor Zuma smeergeld had willen opstrijken van het Franse wapenbedrijf Thales.

Lange juridische strijd

Zuma zelf ontsnapte telkens weer aan het gerecht. Net voor hij zelf met succes een gooi deed naar het presidentschap in 2009 werd de zaak geklasseerd door de hoogste aanklager, de National Prosecuting Authority. Maar Zuma's tegenstanders bleven een juridische strijd voeren om hem te doen terechtstaan.

In 2016 werd de zaak heropend en ze leidde uiteindelijk tot het ontslag van Zuma als president in februari van dit jaar.  Regeringspartij ANC kon onder invloed van de groeiende kritiek niet langer de hand boven het hoofd houden van hun president die door steeds meer schandalen alle krediet aan het verliezen was. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ramaphosa wil corruptie aanpakken

Dit proces kwam er nauwelijks vier maanden nadat het ANC met Cyril Ramaphosa een nieuwe leider kreeg. Ramaphosa werd ook de nieuwe president en beloofde dat corruptie, een aanhoudende plaag in Zuid-Afrika,  zou worden uitgeroeid.  Zo te zien heeft hij dus alvast dit ene gevecht gewonnen.  

Maar Zuma zelf geeft ook niet op. Toen de rechter de zaak uitstelde, ging Zuma meteen buiten de rechtszaal zijn onschuld uitschreeuwen voor enkele duizenden toegestroomde aanhangers.  "De waarheid zal naar boven komen. Wat heb ik gedaan?" zei Zuma.  Hij blijft beweren dat het om een politieke heksenjacht gaat. Wordt vervolgd. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen