Videospeler inladen...

Markante plekken: de Sint-Jacobskerk in Leuven, na 55 jaar leegstand komt renovatie in zicht

In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: de Sint-Jacobskerk in Leuven.

De vroegste vermelding van de Sint-Jacobskerk in Leuven dateert uit 1187. Het is dan een parochiekerk buiten de muren van de stad. De kerk groeit al snel uit tot een drukbezochte halte op de bedevaartsroute naar Compostella. Het oudste deel van de huidige kerk, de klokkentoren, is begin 13e eeuw gebouwd. Door een opeenvolging van uitbreidingen en verbouwingen doorheen de eeuwen bestaat het gebouw nu uit een mengeling van bouwstijlen.

De kerk staat op moerassige grond en kampt al eeuwen met stabiliteitsproblemen. Zo moeten in de 15e eeuw de gewelven van de zijbeuken worden vervangen. In 1963 sluit de kerk definitief haar deuren. Het is te gevaarlijk om er nog diensten te houden, luidt het. 

In de jaren na de sluiting worden verschillende werkzaamheden uitgevoerd om de structuur te stabiliseren. Eerst vult het schip zich met stellingen en betonnen steunberen, dan worden de gewelven van de zijbeuken ontmanteld en tenslotte zijn de luchtbogen aan de buitenkant verwijderd. 

In 2002 is de ontwijding van de kerk een feit. Het jaar erna krijgt de stad Leuven het gebouw voor 27 jaar in erfpacht met het doel de kerk te restaureren. Als alles volgens plan gaat, zullen de stabiliseringswerkzaamheden nog voor de zomer van dit jaar van start gaan. Met de start van de werken kan de zoektocht naar een herbestemming beginnen.

Meest gelezen