foto Vier

Minister Gatz laat belang Brueghels uit tv-programma inschatten, mogelijk volgt aankoop

De twee stadstaferelen van Jan Brueghel de Jonge die deze week te koop werden aangeboden in "Stukken van mensen" op Vier hebben ook de aandacht van minister van Cultuur Sven Gatz getrokken. Hij laat het belang ervan onderzoeken door experts van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Bij een positief oordeel bestaat er een mogelijkheid dat de werken worden aangekocht. 

In de eerste aflevering van het programma "Stukken van mensen" werden twee schilderijen van Jan Brueghel de Jonge uit de 17e eeuw aangeboden.  Tijdens de uitzending raakten de werken niet verkocht, maar op dit moment wordt er wel onderhandeld met een buitenlandse verzamelaar. 

De werken hebben echter ook de aandacht getrokken van minister Gatz (Open VLD), schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen vandaag. 

"Om beter het belang van de werken te kunnen inschatten heeft onze administratie het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen gecontacteerd", bevestigt woordvoerster Eva Vanhengel aan VRT NWS. 

"Op het eerste gezicht gaat het inderdaad om mooie collectiestukken. Anderzijds is het ook zo dat de schilderijenproductie bij de nazaten van Bruegel groot was en dat er in de publieke collectie in Vlaanderen al bij al vrij veel werken van nazaten van Bruegel bewaard zijn gebleven die ook hun weg vonden naar de publieke collecties." 

"Beslissing over eventuele aankoop ligt bij Vlaamse regering"

Om geen overhaaste conclusies te trekken over de waarde van de werken, wordt dan ook het oordeel van de experts van KMSKA afgewacht. Een antwoord van hen wordt al de komende dagen verwacht. 

"Bij een positief oordeel van de experts wordt er vervolgens advies ingewonnen van de Topstukkenraad", gaat Vanhengel verder.  "Nadien ligt de beslissing over een eventuele aankoop bij de Vlaamse regering." 

De Belgische eigenaar die de werken te gelde wil maken, hoopt op een verkoopprijs van twee miljoen euro voor beide werken samen.  Mochten de werken verkocht worden aan een buitenlandse koper, dan mogen ze Vlaanderen verlaten.  Als de werken op de Topstukkenlijst zouden belanden, is er voorafgaande toelating vereist om de stukken buiten Vlaanderen te brengen.  Op de Topstukkenlijst komen de werken terecht die Vlaanderen catalogeert als "zeldzame en onmisbare cultuurgoederen". 

Jan Brueghel de Jonge is een barokschilder uit de 17e eeuw. Hij is de zoon van Jan Brueghel de Oude en de kleinzoon van Pieter Brueghel de Oude. Hij werkte onder meer samen met Pieter Paul Rubens. De twee schilderijen zijn stadsgezichten, die hij samen met Joos de Momper maakte. Ze verkeren naar verluidt in uitstekende staat. 

Meest gelezen