Videospeler inladen...

N-VA wil rechtsgrond om partijen als Islam te verbieden

In ons land is het momenteel wettelijk niet mogelijk om een politieke partij te verbieden. Maar in de hele commotie rond de partij "Islam" wil regeringspartij N-VA nu werk maken van een rechtsgrond om dergelijke extremistische partijen toch te verbieden. 

De partij "Islam", die bij de komende gemeenteraadsverkiezingen verkozenen wil in 28 Brusselse en Waalse gemeenten en ook nadenkt over een lijst in Antwerpen, staat al de hele dag in het oog van een politieke storm. Hun voorstel om in België de sharia in te voeren en om vrouwen en mannen te scheiden op het openbaar vervoer stoot op bijzonder veel verzet bij heel wat politici.

"De sharia hoort niet thuis in Europa en is antidemocratisch. Dat is europeesrechtelijk tot op het hoogste niveau bevestigd. Dus weg ermee", zegt N-VA-staatssecretaris Theo Francken. Weg ermee dus, als het van de N-VA afhangt. Maar een politieke partij verbieden is momenteel niet mogelijk in België.

"Wij kennen geen rechtsgrond om dat te doen", aldus Francken. "Maar ik denk dat het debat nu absoluut moet gevoerd worden om die rechtsgrond te creëren." Concreet denkt de N-VA aan een wijziging van de grondwet. Dat zal dus niet meer mogelijk zijn voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, maar wel in de volgende legislatuur. "We moeten dit soort partijen in de kiem smoren nog voor ze de kans krijgen schade aan te richten", klinkt het bij de N-VA.

Open VLD: "Grondwet is krachtig genoeg om op te treden"

Volgens regeringspartij Open VLD moet er niet per se gezocht worden naar een rechtsgrond om politieke partijen te kunnen verbieden. "Onze grondwet is krachtig genoeg om op te treden tegen partijen die onze principes consequent met de voeten treden", laat fractieleider Patrick Dewael weten.

Dewael stelt voor om de fundamentele principes - zoals gelijkheid van man en vrouw en scheiding van geloof en staat - een belangrijkere plaats te geven in onze grondwet, in een preambule bijvoorbeeld. Op die manier willen de liberalen ervoor zorgen dat het programma van een partij als Islam niet in de praktijk kan worden omgezet.

"Of we nu hier geboren zijn, of van de andere kant van de wereld afkomstig zijn. De grondwet is de beste garantie voor de vrijwaring van onze individuele rechten en vrijheden, maar ook tegen een partij als Islam die het recht heeft op gekke meningen maar die nooit haar programma in de praktijk zal kunnen omzetten", aldus Dewael in een opiniestuk op de website van Knack.

De partij "Islam" bestaat overigens al een tijdje. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 raakten twee kandidaten verkozen, een in Molenbeek en een in Anderlecht.

Videospeler inladen...

Meest gelezen