Michaël Torfs

Natuurpunt blijft bezorgd over toekomst "Gents Zwin"

Natuurgroeperingen blijven bezorgd over de toekomst van het zogenoemde "Gents Zwin", de grote Scheldebocht die zich als een lange arm uitstrekt rond Gentbrugge, aan de Gentbrugse Meersen. Eerder van de week was er goed nieuws, maar na enkele nachtjes slapen blijft de onzekerheid bestaan: "Voorlopig zijn we blij, maar we vrezen voor de langere termijn." 

Al jaren is er sprake van om pleziervaart toe te laten op het stukje van de Schelde ten oosten van Gent. Dat zou een streep door de rekening zijn voor natuurliefhebbers, want nu stroomt er relatief weinig water door en is er eb en vloed. Daardoor is het een mooi natuurgebiedje geworden dat met zijn rietkragen en slikken ook vogels aantrekt, naast wandelaars, lopers en fietsers op de paden erlangs.

Het toelaten van pleziervaart zou dat plaatje doorkruisen. Het stuk Schelde loopt ongeveer van Gentbrugge-brug tot Heusden/Melle, waar de Ringvaart op de Schelde aansluit, en waar het scheepvaartverkeer wordt afgebogen rond Gent.  

Als er een sluis wordt gebouwd, blijft de optie van pleziervaart open

Onlangs vertelde minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) nog dat er voorlopig geen pleziervaart komt en dat het natuurgebied blijft. Maar hij zei ook dat er verderop een nieuwe sluis komt, en dat baart natuurliefhebbers zorgen.

Marnix Aerssens van Natuurpunt Gent vertelde onze collega's van Radio 2 dat door het bouwen van een sluis de optie voor pleziervaart toch open blijft in de toekomst: "Langs de ene kant zijn we opgelucht, omdat we de komende jaren eb en vloed kunnen blijven hebben. Maar de waterbeheerder blijft erop staan om een sluis te hebben. Dat houdt de optie open voor pleziervaart in de toekomst, en wij zouden liever de goedkopere optie van een waterkering kiezen."

Natuurpunt is dus blij met de voorlopige vrijwaring van het gebied, maar blijft bezorgd over de langere termijn. 

Michaël Torfs

Meest gelezen