Nieuw in Vlaanderen: een daddycoach

De Gentenaar Niki Vanhamel start met een gloednieuwe job in Vlaanderen: het coachen van vaders. Volgens de nieuwbakken daddycoach is er nood aan tips en ondersteuning nu de moderne vader almaar meer taken in het huishouden opneemt. In Nederland is de daddycoach al langer ingeburgerd.

"Er is een grote nood aan vadercoaching omdat de moderne vaderrol sterk verschilt van hoe het vroeger was", vertelt Vanhamel. Hij verwijst naar de klassieke rol van de vader als kostwinnaar en brenger van discipline in het gezin. De moderne vader is anders: hij is meer betrokken bij het huishouden, wil meer tijd doorbrengen met de kinderen en heeft daarenboven vaak ook nog eens een fulltimejob die veel vergt. "De verwachtingen zijn dus groot en net daar lijkt het voor vaders soms wat te veel te worden om alles te kunnen bolwerken", legt Vanhamel uit. 

Taboe

"Het is een huizenhoog cliché maar mannen moeten nog altijd stoer en sterk zijn. Ze vragen weinig hulp of raad. Toch is het belangrijk om te weten dat je er niet alleen voorstaat, dat ook andere vaders met dezelfde vragen en problemen worstelen. Ik zet daar, als daddycoach, op in met individuele begeleiding, maar ik ga ook vadergroepen opstarten waar mannen elkaar ontmoeten en vrijuit kunnen praten over hoe zij het vaderschap aanpakken. Voor vrouwen bestaan zo'n praatgroepen al jaren, voor mannen is het nog een taboe", zegt Vanhamel. Hij haalde de mosterd voor zijn nieuwe job onder meer in Nederland waar de daddycoaching al langer ingeburgerd is.  

Coaching

Coachen is iets anders dan helpen, het valt ook niet te vergelijken met therapie bij een psycholoog, benadrukt Vanhamel: "Ik ga de vaders niet helpen maar coachen. Het komt erop neer dat ik vooral erg veel ga luisteren en op zoek ga naar patronen die zich herhalen. Op die manier kunnen we samen blinde vlekken vinden en oplossingen zoeken. Dat geeft vaders nieuwe energie, meer tijd ook bijvoorbeeld om met de kinderen bezig te zijn." 

Pleidooi voor mildheid 

Vanhamel wil geen lijstje met tips of vuistregels geven maar pleit wel voor meer mildheid. "We zijn enorm streng voor onszelf in deze perfectionistische maatschappij. Dat is niet nodig. Vaderschap en opvoeding zijn processen: je leert ze met vallen en opstaan. Daarom moeten we durven wat zachter te zijn voor onszelf", zegt Vanhamel. 

Niet goedkoop

Vaders die wat coaching kunnen gebruiken, zullen er wel wat voor over moeten hebben. Een sessie van een uur kost zo'n 55 euro. 

 

kasto80

Meest gelezen