AFP or licensors

Dodentol bij Palestijnse protesten opgelopen tot zeven, meer dan duizend gewonden

Bij de protesten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël zijn vrijdag al zeven Palestijnen gedood. Nog eens 1.070 anderen zijn gewond geraakt. Dat stelt het ministerie van Gezondheid, dat door Hamas wordt gecontroleerd.

Vrijdag raakten meer dan 150 Palestijnen gewond door echte en rubberen kogels, aldus een woordvoerder van het ministerie. Vele anderen zijn getroffen door traangas.

Ook raakten zes Palestijnse journalisten gewond door geweervuur van Israëlische soldaten, hoewel ze duidelijk te onderscheiden waren als verslaggevers. Ze verkeren niet in levensgevaar. Een woordvoerder van het Israëlische leger reageerde niet op de beschuldiging.

Langs de grens protesteerden ongeveer 20.000 Palestijnen, meldt het Israëlische leger. De Palestijnen staken banden in brand om het zicht van de Israëlische scherpschutters te bemoeilijken. Sinds vorige vrijdag zijn al 29 Palestijnen omgekomen in verband met de spanningen langs de grens en raakten meer dan 2.500 anderen gewond.

Het Israëlische leger beschuldigt Hamas ervan de rook te gebruiken om aanslagen uit te voeren langs de grens. Vanuit Tel Aviv werd ook al gewaarschuwd voor schade aan milieu en gezondheid door de brandende autobanden. Het leger riep het grensgebied met Gaza vrijdag uit tot "verboden militair gebied".
 

Meest gelezen