Primeur in België: rijschool énkel voor vrouwen

In Merksem opent binnenkort een rijschool speciaal voor vrouwen, met ook alleen maar vrouwelijke lesgeefsters. "We merken dat vrouwen zich vaak ongemakkelijk voelen met een mannelijke begeleider", vertelde oprichtster Samira Masrour in het Radio 2-programma "Start je dag". Minister van Mobiliteit Ben Weyts is niet te spreken over het initiatief.

 

In Nederland bestaat het concept al enkele jaren. Zo baat Masrour in Rotterdam samen met haar zus de rijschool "As-Salāmoe àlaykoem" uit.  Maar er kwamen ook veel aanvragen uit België.

"We stelden een enquête voor de Belgische markt op. Daarin gaven vrouwen aan dat ze zich ongemakkelijk voelen met een mannelijke begeleider. Ze worden dan wat onzeker en verlegen. Met een andere vrouw naast zich presteren ze beter".

Daarop besliste Masrour om ook in Merksem met een rijschool voor vrouwen te starten. Het wordt de eerste rijschool specifiek voor vrouwen in België.

Niet discriminerend

"Het heeft zeker niets met religie of cultuur te maken", oppert Masrour. "Ik ben religieus, maar dat is zeker niet de reden dat we de lessen aanbieden. We doen dit enkel maar omdat we merken dat er een grote vraag naar is." 

Masrour ontkent ook dat de rijschool discriminerend zou zijn voor mannen. "We hebben niets tegen mannen. Zij zijn altijd welkom om bij ons informatie op te halen voor een tante, zus of vriendin."

Weyts: "Is dit een late aprilgrap?"

"Dit kan niet", reageert Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA). "Een vergunning zal die rijschool van mij nooit krijgen. Dit moet een late aprilgrap zijn. Een rijschool kan eenvoudigweg geen personeelsleden of klanten weigeren op basis van hun geslacht", reageert hij.

De argumenten van de nieuwe rijschool zelf noemt Weyts "te belachelijk voor woorden". "Vijftig jaar na de invoering van het rijbewijs zouden sommige vrouwen zich nu plots ongemakkelijk voelen met een mannelijke begeleider. Waar ík me vooral ongemakkelijk over voel is de achterliggende reden voor dit initiatief. Ik vermoed dat men munt wil slaan uit sommige verwerpelijke geloofsopvattingen die mannen en vrouwen zoveel mogelijk van elkaar willen scheiden."

Meest gelezen