Sneller met de trein naar Amsterdam, ticket kan pak duurder worden

De Beneluxtrein tussen Brussel en Amsterdam rijdt vanaf maandag grotendeels over de hogesnelheidslijn. De reistijd wordt daardoor met een half uur ingekort. Maar een ticket kan een pak meer kosten dan nu, zeker voor wie laat en tijdens het weekend zijn ticket boekt.

Nu rijden de Beneluxtreinen nog over het klassieke spoor, vanaf maandag gebruiken ze op het traject tussen Antwerpen en Amsterdam vooral de hogesnelheidslijn. Daardoor wordt de reistijd met zo'n half uur ingekort. De stations Noorderkempen en Breda komen nu op de route te liggen. Roosendaal en Dordrecht verdwijnen als halte.

Voor die snellere reistijd zal de reiziger in de meeste gevallen meer betalen. De ticketprijzen voor de Beneluxtrein worden variabel. Wie minstens zeven dagen op voorhand boekt en in de week reist, is volgens de Nederlands Spoorwegen (NS) goedkoper af dan nu. Wie  last minute en/of in het weekend boekt, betaalt meestal meer. Zo kost een weekendretour Brussel-Amsterdam vanaf volgende week 93,60 euro als je die last minute boekt bij NS, tegen 54,60 euro nu. Van maandag tot en met donderdag kan je met een vroege boeking wel vanaf 50 euro heen-en-terug reizen, goedkoper dan nu (53 euro).

Bij NMBS betaal je distributiekost van 1 euro

Wie een trip plant, vergelijkt best de prijzen op de sites van de NS en de  NMBS. De ticketprijzen bij de Nederlandse spoorwegmaatschappij zijn systematisch 1 euro per rit goedkoper dan die van de NMBS. "Wij rekenen een distributiekost van 1 euro aan", bevestigt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Die distributiekosten werden ingevoerd omdat klassieke internationale treinen volledig kostendekkend moeten zijn. De NMBS kan niet, zoals op binnenlandse ritten, verliezen dekken met behulp van de subsidies die ze krijgt.

Meest gelezen