SP.A: "Het kan niet dat supermarkten zo'n lage dumpingprijzen eisen bij boeren"

Volgens oppositiepartij SP.A moeten de boeren voor hun producten van de supermarkten een minimumprijs krijgen. Volgens Kamerlid Annick Lambrecht zijn de prijzen zo laag dat de kwaliteit veel te zwaar onder druk komt. Volgens haar is dat de echte oorzaak van de vele voedselschandalen.

"Naar aanleiding van de voedselschandalen willen we kijken of het niet mogelijk is dat de overheid mee zorgt voor een eerlijk loon voor de boeren", zegt Lambrecht. "Een eerlijk loon wil zeggen dat de boer minimum zijn productprijs moet terugkrijgen van de winkel." 

"Het kán niet dat men soms tegen zo'n lage dumpingprijzen in de grootwarenhuizen voedsel eist, zodanig dat de boer zijn werk niet kan doen", aldus Lambrecht.

Bij de Boerenbond hebben ze wel oren naar de voorstellen van Lambrecht, maar Luc Van Oirbeeck kijkt dan in de eerste plaats naar Europa. "Wij staan zeker achter dit principe en zijn tevreden dat we steun krijgen voor een fair inkomen voor de boer", zegt hij. "Nu is het kwestie van de edele principes in de praktijk om te zetten."

Volgens de Boerenbond moet dit op Europees niveau worden geregeld omdat er voor landbouwproducten zoiets bestaat als een eenheidsmarkt. Voor Van Oirbeeck staat het buiten kijf dat ook de consument er baat bij heeft dat boeren fair worden vergoed. Bij dumpingprijzen komt hun inkomen onder druk te staan en is de verleiding om te sjoemelen groter. 

Je dreigt ook onrendabele en slecht beheerde bedrijven te subsidiëren

Rikolto

Rikolto, het vroegere Vredeseilanden, wijst erop dat het voorstel mogelijk overproductie in de hand kan werken. "Je dreigt ook onrendabele en slecht beheerde bedrijven te subsidiëren, wat dan weer niet fair is ten aanzien van goed beheerde landbouwbedrijven", vindt de organisatie.

Voor producten als melk, rundvlees of varkensvlees, waar je meer stabiele aanvoervolumes hebt, kan een minimumprijs zinvol zijn, vindt Rikolto. Voor groenten en fruit kan dat echter zeer marktverstorend werken. "Op bepaalde momenten heb je door weersomstandigheden grotere productievolumes dan normaal. Als je dan de prijzen niet laat zakken, ga je met overschotten zitten."

Meest gelezen