archieffoto 2013: blauwhelmen in Mali

Twee VN-soldaten komen om bij aanval op hun kamp in Mali

In het noordoosten van Mali is een VN-vredesmissie bestookt met mortieren. De aanslag is nog niet opgeëist.

De aanval vond gisteravond plaats in Adjelhoc, in de regio Kidal. De woordvoerder van de VN-missie zei dat het kamp met mortieren werd bestookt. Er vielen 2 doden en 10 gewonden, maar dat is nog maar een voorlopige balans. "Sommige gewonden zijn zwaargewond," zo luidt het, "de VN-missie heeft hen geëvacueerd en de veiligheidsmaatregelen in het kamp verhoogd."

Geen Belgen bij de slachtoffers

Ons land heeft ook Belgische soldaten naar Mali gestuurd voor de VN-vredesmissie Minusma. Zij verblijven niet in het kamp dat gisteravond is aangevallen.

Onze reporter Stijn Vercruysse is in Mali en bezocht gisteren en eergisteren het kamp van de Belgen.  "Er zitten 60 Belgen in een VN-kamp in Gao," zegt Stijn Vercruysse. "Dat kamp ligt ook in het noorden van Mali, maar wel nog altijd 500 kilometer van het kamp dat is aangevallen.  In het kamp van de Belgen zag je toch ook dat de beveiliging zeer streng is en dat de schrik er goed in zit."

Het gevaar is nooit veraf. "Een aanval kan evengoed op het Belgische VN-kamp gebeuren, want het gebied is even gevaarlijk. En de VN-kampen zijn echt een doelwit geworden van terroristische bewegingen."

Het gevaarlijkste gebied voor VN-vredessoldaten

"Mali is de dodelijkste missie voor de Verenigde Naties", zegt Stijn Vercruysse. "De voorbije jaren zijn al 200 doden gevallen." En het geweld duurt nu al jaren. "Het is begonnen in 2012 toen jihadisten de streek veroverden. De Fransen hebben het gebied toen heroverd en daarna hebben de Verenigde Naties een vredesmissie gestuurd."

"Mali is een front geworden tegen het jihadisme."

"Het is de bedoeling dat de vredesmacht de toestand moet stabiliseren, maar dat heeft nog niet veel uitgehaald. De situatie is eigenlijk nog verslechterd. Het noorden van Mali is eigenlijk een guerillagebied geworden waar zeker 20 verschillende terreurgroeperingen actief zijn."

Meest gelezen