Videospeler inladen...

Verdere escalatie handelsoorlog: Trump wil extra taksen op 100 miljard aan Chinese goederen  

President Donald Trump laat onderzoeken of de VS extra importheffingen kan invoeren op 100 miljard dollar aan producten uit China. Het opbod van importtaksen tussen de beide landen escaleert daarmee verder en dreigt nu te ontaarden in een echte handelsoorlog, want China heeft in een eerste reactie al gezegd dat het "tot het uiterste wil gaan".

De Amerikaanse president Trump heeft aan zijn ministerie van Handel gevraagd om extra importheffingen te zoeken op 100 miljard aan Chinese producten. Dat is een reactie op de heffingen die China aankondigde op 50 miljard aan Amerikaanse producten, zoals sojabonen en kleine vliegtuigen. Eerder had de VS ook al invoertaksen gelegd op 1.300 Chinese producten.

Trump bestempelt de Chinese taksen als “oneerlijke wraak”. “China heeft ervoor gekozen om zijn boeren en maakindustrie schade te berokkenen. Dit is eerder wangedrag dan een remedie”, zei de Amerikaanse president in een reactie op de Chinese heffingen. "Je moet achter de mensen aan gaan die je niet goed behandelen."

Hij voegde er wel aan toe dat de VS nog altijd bereid is om met China te praten. "Op lange termijn zullen we een fantastische relatie hebben met China, maar we moeten dit eerst oplossen. Er moet balans zijn." 

Chinese reactie

China heeft intussen gereageerd op het nieuwe voornemen van Trump. . "We zullen tegen elke prijs het eenzijdige protectionisme van de Verenigde Staten bestrijden", luidt in een eerste reactie van het Chinese ministerie van Handel aan het staatspersagentschap Xinhua.

"Als de Verenigde Staten de oppositie van China en de internationale gemeenschap negeren en vasthouden aan hun unilaterale protectionistische maatregelen, dan is China bereid om tot het uiterste te gaan, tegen welke prijs dan ook", aldus het ministerie van Handel. "We willen geen handelsoorlog, maar we zijn ook niet bang om er een te voeren."

Onderzoeken

Trump heeft het Amerikaanse ministerie van Handel nu dus bevolen om te onderzoeken of de VS nog extra importtaksen kan heffen op producten uit China. Welke producten mogelijk op de nieuwe lijst komen, moet het ministerie nu gaan bepalen.

Het ministerie van Landbouw heeft tegelijk de opdracht gekregen om een plan voor te bereiden om de Amerikaanse landbouwsector te beschermen tegen Chinese acties.

Wat doet Wallstreet?

De beurzen waren al gesloten toen Trump liet doorschemeren dat hij nieuwe sancties wil. Het is vandaag afwachten wat Wallstreet zal doen bij beursopening.

De zogenoemde futures (waarbij beleggers aangeven dat ze aandelen zullen kopen) reageren alvast negatief, uit vrees voor een echte handelsoorlog tussen de VS en China. Maar de Aziatische beurzen hebben geen last van Trumps nieuwe dreiging en boekten afgelopen nacht zelfs lichte groei.

Vorig jaar werden er voor ruim 500 miljard dollar aan Chinese goederen geïmporteerd in de VS. De twee grootste economieën zijn samen goed voor bijna 40 procent van de wereldeconomie.

Meest gelezen