Weekendjes Westmalle voor single mannen helemaal volgeboekt: “Een onverwacht schot in de roos”

De oproep om een weekendje te komen proeven van het abdijleven in Westmalle heeft zijn effect niet gemist. Er hebben zich zoveel alleenstaande mannen gemeld dat de paters een selectie moesten maken. “Dat de respons zo massaal zou zijn, had ik niet verwacht”, vertelt pater Guerric Aerden aan VRT NWS.

Een opvallende advertentie in de Gazet van Antwerpen in februari: de Abdij der trappisten in Westmalle zocht “mannen die naar het leven verlangen”. Alleenstaande mannen werden uitgenodigd om een weekendje kennis te komen maken met het leven in de abdij.

Komend weekend vindt het eerste van twee probeerweekends plaats, en dat is helemaal volgeboekt. Twintig mannen zullen meelopen met de paters, maar veel meer kandidaten hadden zich aangemeld. Een onverwacht succes, vertelt pater Guerric. “Ik had wel verwacht dat er een beetje respons zou komen, maar dat die zo massaal zou zijn, had ik niet verwacht. Een schot in de roos dus.”

Verklaring?

Heeft de pater een verklaring voor dit onverwachte succes? “Als ik alle verhalen lees, die in de mails staan, is er bij mannen van middelbare leeftijd een grote behoefte om er even bij stil te staan wat ze met hun verdere leven gaan doen.” “Wat wordt mijn volgende levensproject? Hoe zet ik het weer allemaal op een rijtje?” Kennelijk houden die vragen vele alleenstaande mannen bezig.

Wat staat er komend weekend op het programma? “Wij vragen eenvoudigweg aan de kandidaten om ons dagritme te volgen en dat is niet flexibel”, benadrukt pater Guerric. Concreet bestaat het dagschema uit een strak geregelde opeenvolging van bidden, mediteren, handenarbeid en lectio divina oftewel lezing van gewijde teksten. “Wij vragen gewoon om met ons mee te lopen, tussen ons in te lopen en deze activiteiten mee te doen.”

Maar wie op deze manier wil proeven van het trappistenleven, is er dus aan voor de moeite, want beide probeerweekends zijn helemaal volzet.

Meest gelezen