Photo by www.fb.com/FilleRoelantsPhotography

Zin in sciencefiction? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Rare jongens, die Romeinen

Sinds dinsdag trekt een groepje Romeinse legionairs door het Limburgse Haspengouw. Verkleed als soldaat uit het leger van Julius Caesar trekken ze opnieuw door onze contreien, net zoals goed 2000 jaar geleden. 's Avonds houden ze de wacht, ze malen zelf hun graan en doorstaan alle weersomstandigheden. De colonne arriveert morgen, samen met hun lastdieren, aan het Gallo-Romeins museum in Tongeren. Daar kunt u hen 's namiddags vragen stellen over het leven van toen, en desgewenst ook zelf eens een Romeinse wapenuitrusting testen. 

Vreemde vogels in Ieper

Vanaf 14.30 uur ontvangt Ieper meer dan 280 straatartiesten voor een stevig gevuld weekend, want u kan kiezen tussen zo'n 300 gratis voorstellingen. De Gevleugelde Stad Ieper is een jaarlijks festival om circus- en straattheater te promoten. De titel van het festival mag u vrij letterlijk nemen, want op een duizelingwekkende 60 meter hoogte - tussen kathedraal en Belfort - proberen koorddansers straks het Belgisch record te verbreken. Of ze daar in slagen weten we morgennamiddag, en u kunt daar gratis bij zijn. 

Nog meer straatkunst

Na Beaufort vorig weekend opent vandaag alweer een nieuw kunstparcours aan zee: The Crystal Ship. U mag zelf een flauwe woordspeling verzinnen met de woorden zee, aanmeren en kunstschip. Curator Björn Van Poucke brengt al voor het derde jaar op rij interessante street artists naar Oostende. Zo kunt u dit jaar werk van de "Iraanse Banksy" ontdekken op het strand: een hek met prikkeldraad, met in het midden een deur die geopend kan worden. Een niet mis te verstane boodschap van de Iraanse broers Icy & Sot. De nieuwe werken zijn vanaf dit weekend permanent te bezichtigen, samen met de meer dan 40 werken van de vorige edities. De stad heeft ook een handig plannetje gemaakt.

Ketnet-fandag in Bokrijk

Jonge ouders hebben zondag 8 april al een tijdje genoteerd in de (digitale) agenda, want morgen organiseert Ketnet een allereerste fandag in het Openluchtmuseum van Bokrijk. Vanaf 10 uur kan de liefhebber mee op speurtocht, of op de foto met een van de Ketnethelden. Er zijn ook optredens gepland van Kaatje en De Ketnetband, terwijl de wrappers en andere Ketnet-figuren deelnemen aan een feestelijke parade.

Ijs voor iedereen

Wie houdt er nu niet van ijsjes? Een goede reden vond men in Hasselt om een festival over, voor en door vluchtelingen "Everyone loves icecream" te dopen. Want iedereen is welkom om deel te nemen aan de lezingen, de tentoonstelling te bezoeken of een documentaire van de Chinese kunstenaar Ai Wei Wei te bekijken. Een organisatie vol goede wil ontvangt u vandaag met open armen.

Aanschuiven voor de X-Files

Elke 6 maanden verzamelen liefhebbers van sciencefiction, animatie en fantasy in Gent voor FACTS. Er wordt vandaag reikhalzend uitgekeken naar de komst van Gillian Anderson, de hoofdrolspeelster uit de populaire televisieserie The X-Files. Anderson is veruit de bekendste actrice die de organisatie tot nu toe wist te strikken. Zij deelt (of verkoopt) handtekeningen uit, en u kunt met haar op de foto. Maar wie haar dit weekend een handtekening wil ontfutselen zal diep in de geldbuidel mogen tasten...

Prettig weekend!

Meest gelezen